OKS: Obvinenie novinárov je nehoráznosť a útok na slobodu tlače

Občianska konzervatívna strana (OKS) považuje obvinenie novinárov Denníka N Moniky Tódovej a Konštantína Čikovského za nehoráznosť a útok na slobodu tlače.

„Denník N a ďalšie médiá od začiatku dôkladne a podrobne informovali o priebehu vyšetrovania úkladnej vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Napĺňali tým základnú úlohu médií v slobodnej a demokratickej spoločnosti informovať o veciach verejného záujmu. Zverejňované informácie rozkrývali pozadie nielen tohto odporného trestného činu, ale aj charakter celého oligarchicko-korupčného systému, ktorý na Slovensku existoval za vlád Smeru. Je nehorázne, aby novinári boli trestne stíhaní za to, že si robili svoju prácu,“ uviedol predseda OKS a poslanec NR SR Ondrej Dostál (klub SaS).

„Prokuratúra by mala vysvetliť, prečo k obvineniu došlo práve teraz a tesne pred koncom premlčacej doby. Po tom, čo generálna prokuratúra odmietla vpustiť na tlačovú konferenciu niektorých kriticky píšucich novinárov, možno obvinenie novinárov z Denníka N vnímať ako ďalší krok prokuratúry voči kritikom jej konania. Možno to vnímať ako zastrašovanie kritických novinárov orgánmi činnými v trestnom konaní, čo považujeme v demokratickej spoločnosti za neprípustné,“ mieni podpredseda OKS a poslanec NR SR Radovan Kazda (klub SaS)