Šéfka ukrajinskej AI skončila na protest proti kritizovanej správe

Šéfka ukrajinskej pobočky organizácie Amnesty International (AI) Oksana Pokalčuková rezignovala na svoj post na protest proti správe, v ktorej AI hovorila o ohrozovaní civilistov ukrajinskou armádou. Dokument z tohto štvrtka, proti ktorému sa ohradili ukrajinskí predstavitelia na čele s prezidentom Volodymyrom Zelenským, obvinil ukrajinské sily z porušovania medzinárodného práva zriaďovaním základní a skladov zbraní v civilných oblastiach.

Pokalčuková uviedla, že AI mimovoľne "vytvorila materiál, ktorý znie ako podpora ruských naratívov o invázii". Správa sa podľa nej v snahe ochrániť civilistov stala nástrojom ruskej propagandy.

"S bolesťou priznávam, že sme sa s vedením Amnesty International hodnotovo nezhodli. Preto som sa rozhodla z organizácie odísť," napísala podľa agentúry Reuters Pokalčuková v piatok večer na facebooku.

Riaditeľka AI Agnes Callamardová uviedla, že "Oksana bola cenenou členkou" organizácie. Jej rozhodnutie však AI rešpektuje a v reakcii na kritiku ohľadom štvrtkovej správy pripravuje vyhlásenie.

Mimovládna organizácia v dokumente uviedla, že od apríla do júla strávili jej pracovníci niekoľko týždňov vyšetrovaním ruských úderov v Charkove, Donbase a Mykolajive. Z vyšetrovaní vyplynulo, že ukrajinské sily v niektorých prípadoch vykonávali údery z obytných oblastí a že v uvedených regiónoch rozmiestňovali jednotky do civilných budov. Zároveň podľa správy nenašla AI dôkazy o tom, že by ukrajinská armáda požiadala civilistov o evakuáciu z priľahlých budov alebo im pri nej pomáhala.

Prezident Zelenskyj obvinenia AI odmietol a uviedol, že sa organizácia "snaží zodpovednosť presunúť z agresora na obeť". Ukrajina podľa svojich predstaviteľov robí všetko pre to, aby z oblastí pri frontovej línii evakuovala civilistov.

Rusko od začiatku invázie na Ukrajinu z 24. februára aj napriek množiacim sa dôkazom a svedectvu tvrdí, že neútočí na civilné ciele. Ruské útoky na civilné oblasti už skôr potvrdila aj AI, podľa ktorej ruské sily v niekoľkých prípadoch spáchali vojnové zločiny. Prax ukrajinskej armády, keď rozmiestňuje vojakov do obývaných oblastí, v žiadnom prípade neospravedlňuje náhodné ruské útoky proti civilným cieľom, vrátane útokov medzinárodne zakázanou muníciou, uviedla vo štvrtok organizácia.