Britský reťazec kín Cineworld zvažuje, že v USA vyhlási bankrot

Britská spoločnosť Cineworld zvažuje, že v Spojených štátoch podá žiadosť o insolvenciu. Druhý najväčší prevádzkovateľ kín na svete, ktorý prostredníctvom divízie Cinema City pôsobí aj na Slovensku, má problém s krátkodobou likviditou. Firma to dnes uviedla vo svojom oznámení, a potvrdila tak informáciu, ktorú v piatok priniesol denník The Wall Street Journal (WSJ).

"Cineworld očakáva, že bude udržiavať svoje operácie v bežnej prevádzke do podania žiadosti aj po nej," citovala spoločnosť agentúra Reuters.

V Londýne obchodované akcie Cineworldu sa v piatok prepadli na rekordné minimum po tom, čo WSJ informoval, že sa spoločnosť pripravuje na bankrot v Spojených štátoch a v Británii. Cineworld v stredu uviedol, že napriek postupnému rastu dopytu z útlmu spôsobeného pandémiou choroby covid-19 zaostáva návštevnosť kín za očakávaním, a to v dôsledku obmedzenej ponuky filmov. Firma teraz skúma svoje strategické možnosti, vrátane prípadnej reštrukturalizácie dlhu, ktorá by pravdepodobne viedla k výraznému zníženiu podielov existujúcich akcionárov.

Cineworld sa v roku 2020 vďaka pomoci veriteľov tesne vyhol bankrotu. Firma v tom čase kvôli šíreniu koronaviru zavrela všetky kiná v Británii aj v Spojených štátoch, bez práce sa tak ocitlo viac ako 45-tisíc ľudí.