Nezávislá novinárka dostala 3 roky za údajné poburovanie

Nezávislá reportérka, ktorá v Barme spolupracovala s britskou charitou BBC Media Action, bola odsúdená na tri roky nútených prác za podnecovanie. Ako informovala stanica BBC, za mrežami sa od minuloročného vojenského prevratu ocitlo mnoho novinárov a aktivistov.

 

Tchet Tchet Kchin moderovala program produkovaný nezávislou charitou BBC Media Action a zatknutá bola vlani v auguste. Riaditeľ tejto organizácie Richard Lace považuje rozsudok za znepokojujúci. "Rovnako ako zatknutie ďalších pracovníkov médií to popiera princíp ľudských práv a slobody vyjadrovania," povedal.

Podľa barmských úradov sa Kchin dopustila svojimi reportážami poburovania a súd jej pripísal aj nedovolené spolčovanie sa. Jej príbuzní považujú rozsudok za nespravodlivý. Podľa BBC sa žena mohla s rodinou a právnymi zástupcami po zatknutí stretávať len obmedzene. Pri svojej práci cestovala po Barme a podávala správy o dopade konfliktu.

Barmská nezávislá skupina Mjanmarsko Now na svojej webovej stránke uvádza, že od februárového puča bolo v Barme zakázaných 12 médií a zadržaných 142 novinárov. Podľa barmskej Asociácie na pomoc politickým väzňom (AAPP), ktorá zhromažďuje údaje o perzekúciách, bolo od vzbury zatknutých vyše 14-tisíc ľudí a vojaci zabili vyše 2100 ľudí.