Barma prepustila odsúdeného amerického novinára, čoskoro odletí do USA

Barma prepustila odsúdeného amerického novinára, čoskoro odletí do USA Zdroj: Frontier Mjanmarsko

Americký novinár Danny Fenster, ktorého barmský súd pred niekoľkými dňami odsúdil na 11 rokov väzenia a nútených prác, je na slobode a čoskoro cez Katar odletí do USA. Vo vyhlásení o tom informoval bývalý americký vyslanec pri OSN Bill Richardson. Dodal, že barmské úrady Fenstera prepustili a odovzdali mu ho počas jeho návštevy v Barme.

Tridsaťsedemročného šéfeditora nezávislého spravodajského serveru Frontier Mjanmarsko zatkli v Barme tento rok v máji, keď sa pokúsil odísť z krajiny. Súd ho uznal vinným z niekoľkých trestných činov, vrátane podnecovania k vzbure kvôli údajnému šíreniu nepravdivých či buričských informácií, kontaktu s nezákonnými organizáciami a porušovaniu vízových nariadení.

"Toto je deň, v aký dúfate, keď robíte túto prácu," komentoval Fensterovo prepustenie Richardson, ktorého citovala agentúra AP. "Sme nesmierne vďační, že sa Danny konečne bude môcť vrátiť k svojim milovaným, ktorí za neho celú tú dobu bojovali napriek ohromným prekážkam."

Trest, ktorý barmský súd Fensterovi udelil, bol najtvrdší medzi siedmimi novinármi, o ktorých je zatiaľ známe, že boli súdení a odsúdení od doby, čo moc v krajine prevzala armáda.

Richardson uviedol, že Fensterovo prepustenie vyjednal pri nedávnej návšteve Barmy, kde sa stretol s vodcom vojenskej vlády Min Aun Hlainom. Barmská armáda tento rok 1. februára uskutočnila prevrat, ktorým zvrhla demokraticky zvolenú vládu vedenú nositeľkou Nobelovej ceny za mier Do Aun Schan Su Ťij.

Pri následnom potlačovaní protestov zomrelo vyše 1200 civilistov a ďalšie tisíce ľudí vrátane desiatok novinárov skončili za mrežami, udáva barmská Asociácia na pomoc politickým väzňom (AAPP). Prakticky všetky médiá kritické k junte boli umlčané.