Kevin Spacey pred súdom odmietol, že sa snažil zviesť maloletého muža

Americký herec Kevin Spacey pred súdom odmietol tvrdenia, podľa ktorých sa v roku 1986 snažil zviesť maloletého muža. Označil ich za nepravdivé, uviedla agentúra AP. Údajná obeť hercovho napadnutia, vtedy štrnásťročný Anthony Rapp, podal na Spaceyho žalobu a domáhal sa odškodnenia vo výške 40 miliónov dolárov.

 Rapp vypovedal, že ho Spacey, ktorý mal vtedy 26 rokov, čiastočne zaľahol, keď Rapp ležal v hercovej posteli a díval sa na televíziu. Rappovi sa podarilo vyšmyknúť sa a zo Spaceyho bytu odišiel. Podľa jeho svedectva bol Spacey oblečený, nepokúsil sa ho pobozkať, nevyzliekol ho a neprenášal ani sexuálne narážky. Herec sa ho vo dverách spýtal, či nechce odchod ešte prehodnotiť.

Rapp, ktorý bol vtedy na začiatku svojej hereckej kariéry v divadlách na Broadwayi, uviedol, že ho skúsenosť negatívne poznamenala. Spacey bol zrejme pri čine opitý.

"Nie je to pravda," povedal dnes o Rappových tvrdeniach pred súdom Spacey. Hercova obhajoba už skôr uviedla, že Rappove tvrdenia nie sú podložené. Spacey tiež dodal, že o tom, čo sa stalo, nikdy verejne neprehovoril a nehovoril ani o svojej sexuálnej orientácii kvôli komplikovanej rodinnej situácii. Uviedol, že jeho otec bol neonacista a zástanca teórií o nadradenosti bielej rasy.

Na začiatku dnešného pojednávania federálny sudca Lewis Kaplan odmietol žalobu podanú Rappovými právnikmi na úmyselné spôsobenie duševnej ujmy. Podľa sudcu mala táto žaloba mnoho zhodných prvkov so žalobou za napadnutie, ktorú advokáti tiež podali.

Rapp zažaloval Spaceyho v novembri roku 2020 a žiadal od neho odškodné vo výške 40 miliónov dolárov za napadnutie a spôsobenie duševnej ujmy. Jeho tvrdenie spolu so svedectvom mnohých iných mužov o údajnom sexuálnom napadnutí sa výrazne premietlo do Spaceyho kariéry. Herec, ktorého preslávili filmy ako Sedem alebo Americká krása, napríklad prišiel o rolu v seriáli Dom z kariet. Tvrdenia sa objavilu v roku 2017, kedy vrcholila kampaň proti sexuálnemu obťažovaniu MeToo.

Za sexuálne trestné činy čelí herec obžalobe v Londýne. V Británii mu za sexuálne napadnutie hrozí šesťmesačné odňatie slobody alebo pokuta v neobmedzenej výške. Za donútenie k pohlavnému styku bez súhlasu potom až doživotné odňatie slobody.