V bývalej kancelárii Bidena vo Washingtone sa našli tajné vládne dokumenty

V bývalej kancelárii súčasného amerického prezidenta Joea Bidena sa našli tajné vládne dokumenty z doby, keď bol viceprezidentom. Napísal to spravodajský server televízie CBS. Dokumentov podľa neho bolo asi desať a žiadny z nich neobsahoval informácie týkajúce sa jadrových zbraní USA. Prípad teraz preveruje americké ministerstvo spravodlivosti. Kvôli tomu, že mal vo svojej floridskej rezidencii množstvo utajovaných dokumentov z doby svojho prezidentstva, sa do hľadáčika úradov nedávno dostal aj exprezident Donald Trump.

Dokumenty našli Bidenovi právnici v uzamknutej skrini, keď vlani začiatkom novembra vypratali kanceláriu neďaleko Bieleho domu vo Washingtone, ktorú teraz osemdesiatročný politik využíval v rokoch 2017 až 2020. O náleze informovali Biely dom a dokumenty odovzdali Národnému archívu.

Dokumenty, ktoré sa nachádzali v krabici s ďalšími neutajenými spismi, teraz preverujú zástupcovia ministerstva spravodlivosti. Do prípadu je podľa CBS zapojený aj Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI). Čo presne dokumenty obsahujú ani aký je stupeň ich utajenia zatiaľ nie je jasné.

Americké zákony stanovujú, že všetky prezidentské i viceprezidentské dokumenty musia byť odovzdané Národnému archívu. Preverenie aktuálneho prípadu by malo odpovedať okrem iného na to, prečo sa tak nestalo a ako sa dokumenty dostali z Bieleho domu do washingtonskej kancelárie demokratického politika. Biden bol viceprezidentom v rokoch 2009 až 2017.

Za veľmi znepokojujúci prípad označil republikánsky šéf Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy. Na otázku, či kauza nevykazuje výrazné rozdiely od tej Trumpovej, pretože Bidenovi právnici materiály rýchlo odovzdali príslušnej inštitúcii, dal McCarthy najavo svoje pochybnosti. "Ale, naozaj? Našli ich až teraz, po všetkých tých rokoch."

Práve Trump čelí vyšetrovaniu kvôli tomu, že pri odchode z Bieleho domu na začiatku roka 2021 neodovzdal stovky citlivých dokumentov. Mnoho mesiacov trvajúci spor medzi úradmi a exprezidentom, ktorý podľa ministerstva spravodlivosti nespolupracoval a časť spisov odmietal odovzdať, vyústil vlani dokonca v domovú prehliadku agentov FBI v Trumpovom sídle na Floride.

Reakcia Trumpa na nájdenie tajných dokumentov v bývalej Bidenovej kancelárii na seba nenechala dlho čakať. "Kedy FBI vykoná raziu v mnohých domoch Joea Bidena, možno dokonca v Bielom dome?" spýtal sa exprezident na sociálnej sieti Truth Social.

Nález dokumentov stavia do iného svetla Bidenovo vyjadrenie z vlaňajšieho septembra, keď fotografiu dokumentov nájdených v Trumpovom floridskom sídle komentoval slovami: "Ako sa to len mohlo stať? Ako môže byť niekto taký nezodpovedný." A dodal: "Je to jednoducho úplne nezodpovedné".