Biden v prvom roku mandátu hovoril s médiami menej ako jeho predchodcovia

Biden v prvom roku mandátu hovoril s médiami menej ako jeho predchodcovia Ilustr. foto: Facebook Joe Biden

Americký prezident Joe Biden počas prvého roka v Bielom dome usporiadal menej tlačových konferencií s otázkami od novinárov a poskytol menej rozhovorov médiám ako mnoho jeho predchodcov. S odvolaním sa na analýzu politologičky Marthy Joyntovej Kumarovej z Townsonskej univerzity v Marylande to napísala agentúra AP.

Biden podľa agentúry síce sľuboval, že bude najviac otvorený verejnosti v americkej histórii prezidentov, v skutočnosti však najčastejšie hovorí s novinármi len krátko na okraj svojich verejných vyhlásení, čo mu umožňuje ignorovať množstvo otázok a vyhýbať sa odpovediam.

Biely dom tvrdí, že prezident je pre novinárov prístupnejší ako predchádzajúci šéfovia Bieleho domu a odpovedá na ich otázky v mnohých neformálnych situáciách. Často napríklad prednesie pripravené vyhlásenie, načo pri odchode z miestnosti rýchlo odpovie na niekoľko otázok, ktoré naň novinári pokrikujú. Zachoval tiež tradíciu svojho predchodcu Donalda Trumpa a odpovedá na otázky tlače pred nástupom do prezidentskej helikoptéry Marine One.

Podľa výskumu Kumarovej odpovedal Biden na otázky novinárov v 55 percentách svojich verejných vystúpení, čo je viac ako u exprezidentov Billa Clintona (48 percent) a Trumpa (41 percent), ktorí sú všeobecne považovaní za "ukecaných".

Tieto výmeny sú ale väčšinou veľmi krátke a Biden si pri nich môže vybrať, na ktorú otázku zareaguje, a má možnosť vyhnúť sa priamej odpovedi alebo doplňujúcim otázkam. "Hoci prezident Biden odpovedá na otázky častejšie ako jeho predchodcovia, strávi tým menej času," povedala Kumarová. "Dáva krátke odpovede len s hŕstkou doplňujúcich otázok," dodala.

Biden tiež od nástupu do Bieleho domu poskytol médiám iba 22 rozhovorov, čo je menej, než koľko za prvý rok svojho mandátu poskytlo šesť jeho posledných predchodcov. Len tri z týchto interview potom Biden viedol s tlačenými médiami.

Tlačových konferencií usporiadal celkom deväť - šesť samostatných a tri so zahraničnými lídrami. Posledný prezident, ktorý ich za prvý rok vo funkcii poskytol menej, bol Ronald Reagan, ktorý mal však značne obmedzený program po tom, čo sa zotavoval z pokusu o atentát. Reagan však poskytol médiám za rovnaké obdobie 59 rozhovorov.

Prezident Trump ich dal médiám za svoj prvý rok vo funkcii 92. Viac ako dve desiatky z nich boli s jemu naklonenou televíziou Fox News, Trump však poskytol dlhé interview aj televízii ABC News, agentúram AP a Reuters, či napríklad denníku The New York Times, ktorý sústavne tvrdo napádal.

Brian Ott zo štátnej univerzity v Missouri sa domnieva, že pomerná vzácnosť Bidenových tlačových konferencií a rozhovorov s tradičnými médiami by mohla vysvetľovať prezidentovu nízku podporu u americkej verejnosti, pretože sa mu dostatočne nedarí vysvetľovať svoje zámery. S Bidenovým výkonom je spokojných okolo 40 percent Američanov, hoci demokratov domáci politický program má u verejnosti nadpolovičnú podporu.

Biden sa môže snažiť zlepšovať svoj obraz na sociálnych sieťach alebo v populárnych programoch, cesta k zlepšeniu výkonu v prieskumoch je však v rozhovoroch s tradičnými televíznymi a tlačenými médiami a v organizovaní tlačových konferencií, domnieva sa Ott. "Prezidentstvo bolo vždy prevažne rétorickým podnikom. Nemôžete presadzovať agendu bez toho, aby ste pri tom predkladali vízie a časť toho musí ísť cez bežnú tlač," tvrdí.