Twitter zrušil kontroverzné označenie "vládou financované médium" v NPR či CBC

Sociálna sieť Twitter zrušila kontroverzné označenie "vládou financované médium" v americkej rozhlasovej sieti NPR alebo kanadskej rozhlasovej a televíznej spoločnosti Canadian Broadcasting Corporation (CBC). Ukazujú to twitterové účty týchto médií, ktoré sa na údajne zavádzajúce označenie sťažovali a svoje aktivity na twitteri pozastavili.

Nálepka vládou financované médium môže podľa kritikov vytvárať dojem, že vláda má vplyv na obsah spravodajstva. Donedávna ju twitter používal pre štátne médiá, ako je ruský web Sputnik alebo denník čínskej komunistickej strany.

NPR a CBC tento mesiac pozastavili svoje aktivity na twitteri s argumentom, že spomínaný tag nevyjadruje presne štruktúru ich riadenia. Majiteľ spoločnosti Twitter Elon Musk minulý týždeň v rozhovore s BBC povedal, že jeho spoločnosť sa snaží byť pravdivá a zváži zmenu. CBC sa však neuspokojila ani s upraveným označením "zo 69 percent vládou financované médium".

Z dôvodu sporného označenia tento mesiac ukončil aktivity na twitteri aj švédsky verejnoprávny rozhlas Sveriges Radio (SR).

Twitter podľa Reuters tiež zrušil označenie "médium spojené s čínskym štátom" pri účtoch čínskej tlačovej agentúry Nová Čína (Xinhua News) a novinárov spojených s publikáciami podporovanými čínskou vládou.

Zatiaľ čo účty čínskych vydavateľstiev a ich vysoko postavených pracovníkov a tiež niektorých vládnych predstaviteľov Twitter začal označovať v roku 2020, u západných médií ako NPR a CBC s tým začal až tento mesiac.