Predstaviteľka OBSE pre slobodu médií prišla na ministerstvo vnútra

Štátny tajomník Ministerstva vnútra SR Ľubomír Šablica prijal dňa 8. júna na pôde rezortu vnútra v Bratislave predstaviteľku OBSE pre slobodu médií Teresu Ribeiro. Hlavnými témami stretnutia boli bezpečnosť a ochrana novinárov na Slovensku, prípad vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, ako i problematika dezinformácií a hybridných hrozieb.

Na rokovaní sa zúčastnili aj prvý viceprezident Policajného zboru Branko Kišš a riaditeľ Centra boja proti hybridným hrozbám MV SR Daniel Milo.

Štátny tajomník MV SR informoval, že v téme ochrany novinárov rezort vnútra a jeho zložky spolupracujú s ďalšími relevantnými štátnymi orgánmi, najmä s ministerstvami kultúry a spravodlivosti a prokuratúrou. Prvý viceprezident Policajného zboru ubezpečil, že Policajný zbor robí všetko preto, aby mohli médiá pokojne a v bezpečí pracovať, každé oznámenie o hroziacom nebezpečenstva je dôkladné preverované a v prípade potreby sú prijímané potrebné opatrenia na ochranu novinárov. Riaditeľ Centra boja proti hybridným hrozbám MV SR predstavil doteraz vytvorené mechanizmy na boj proti nárastu dezinformácií a hoaxov.

Predstaviteľka OBSE pre slobodu médií sa zaujímala o aktuálnu situáciu v prípade objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka po nedávnom rozsudku Špecializovaného trestného súdu. Štátny tajomník MV SR označil vraždu za traumatizujúcu udalosť pre celú spoločnosť a verí v spravodlivý rozsudok v ďalšom konaní na súde.

Zástupcovia rezortu vnútra a predstaviteľka OBSE pre slobodu médií potvrdili záujem spolupracovať vo výmene skúseností v tejto oblasti.