Film.sk prehodnocuje filmy o Povstaní a spovedá scenáristu Ondreja Šulaja

Mesačník o filmovom dianí na Slovensku Film.sk vychádza v lete pravidelne ako dvojčíslo. V tohtoročnom vydaní 7-8/2014 zoširoka spovedá scenáristu Ondreja Šulaja, čerstvého držiteľa ocenenia Zlatá kamera z nedávno skončeného 22. MFF Art Film Fest.

Okrem tradičných rubrík predkladá reflexiu filmov o Povstaní a jeho súčasťou je i letná príloha Filmové čítanie a bodové hodnotenie desiatich slovenských filmov s premiérou v prvom polroku 2014.

Scenárista Ondrej Šulaj patrí k najvýraznejším autorským osobnostiam slovenskej kinematografie. V súčasnosti nakrúca svoj režijný hraný debut Agáva, ktorý napísal na motívy prvej časti románu Ladislava Balleka Agáty. Okrem svojich tvorivých plánov v rozhovore prezrádza aj svoju víziu, s ktorou prijal pozíciu dekana Filmovej a televíznej fakulty VŠMU, no priznáva, že nedokáže robiť niekoľko funkcií naraz, a preto vedenie Slovenskej filmovej a televíznej akadémie plánuje odovzdať ďalej. Z filmových tvorcov Film.sk v profiloch približuje jednu zo zakladateľských osobností slovenskej kinematografie, dokumentaristu Vlada Kubenka, ktorý by sa v auguste dožil deväťdesiat rokov, a jubilujúcu herečku Evu Krížikovú, ktorá nedávno na Filmovom chodníku slávy pred Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava v Bratislave slávnostne položila pamätnú dlaždicu.

Téma aktuálneho čísla hovorí o úkladoch slovenského jazyka. Dlhoročný filmový publicista Pavel Branko sa rôznym štylizačným deformáciám, nevhodným prekladom názvov filmov a transkripciám mien v oblasti audiovízie venuje už desať rokov. Vo Film.sk poukazuje na viacero situácií, ktoré vedú k dezinterpretáciám či dezinformáciám. V rubrike Aktuálne sa redakcia dotýka aj témy letných kín. Ich zlatá éra sa síce skončila, ale projekcie filmov pod holým nebom nevymizli. V tejto súvislosti Film.sk upozorňuje na premietania v netradičných prostrediach pod letnou oblohou i na projekcie letného pojazdného kina Bažant Kinematograf. Tiež bližšie predstavuje nadchádzajúce už stabilné podujatia leta, a to 49. MFF Karlove Vary, 40. Letnú filmovú školu Uherské Hradiště a 16. letný filmový seminár Štyri živly v Banskej Štiavnici. Spätne sa Film.sk obracia na nedávno skončený 22. MFF Art Film Fest Trenčianske Teplice/Trenčín a 7. MF animovaných filmov Fest Anča, ale aj na slávnostné otvorenie Digitalizačného pracoviska, ktoré SFÚ v júni za účasti ministra kultúry SR Marka Maďariča otvoril v suterénnych priestoroch Kina Lumière.

Recenzie v letnom čísle Film.sk reflektujú dve nové slovenské distribučné novinky a český film Cesta ven režiséra Petra Václava. Jeho sociálna dráma z rómskeho prostredia zobrazuje snahu hrdinov nájsť slušné a spoločensky prijateľné východisko z bludiska prekážok, ktoré ich nútia porušiť zásady, zákon a zaprieť svoju ľudskosť. Film, ktorý tento rok reprezentoval Českú republiku vo výbere prestížnej prehliadky nezávislých filmov na MFF Cannes po viac ako šestnástich rokoch, je zvládnutý na európskej úrovni a dosahuje kvality britských sociálnych drám. Zo slovenských titulov Film.sk recenzuje študentský film Dobrý človek režiséra Csabu Molnára, ktorého filmový publicista Pavel Branko charakterizuje ako autora s presným videním a so svojráznou poetikou, s talentom inšpirovať hercov, aby zo seba vydali práve to, čo si žiada kontext, a so vzácnym darom rozpoznávať komické stránky banality. Nový film Miloslava Luthera Krok do tmy je podľa recenzentky, filmovej teoretičky Jany Dudkovej, poctivo a profesionálne zvládnutý „klasický" film o traumách kolektívnej minulosti. Práve vďaka takémuto typu filmov je Luther dôležitou alternatívou k nezvládnutým pokusom o naratívne inovácie či komerčný populizmus po roku 1989, hoci snímke Krok do tmy by pomohla dodatočná dramaturgia. Na minoritný koprodukčný česko-slovenský film, ktorý vstupuje do našich kín v auguste, upozorňuje Film.sk v rubrike Novinky. Je ním debut spisovateľa a blogera Rudolfa Havlíka Zejtra napořád o snoch a zmenách, ktoré plánujeme, no často sa ich bojíme urobiť.

Svoje tradičné miesto má vo Film.sk seriál Svet spravodajského filmu s upozornením na filmové týždenníky Týždeň vo filme z archívu SFÚ v programe televízie TA3, tentoraz na oba letné mesiace. Historicky zameraný text pod názvom „Naši filmári pred bránami SNP" publikuje Film.sk aj pri príležitosti pripomenutia si augustového 70. výročia Slovenského národného povstania (SNP). Filmová teoretička Eva Vženteková v ňom hľadá obraz našej identity na príklade prehodnocovania vybraných filmov, odohrávajúcich sa v ére slovenského štátu a SNP, ktoré vznikli pre obdobím normalizácie a počas nej. V pravidelných rubrikách si záujemcovia v júni prečítajú aj to, na čom pracujú režisér Palo Korec, scenáristka Petra Bečková a režisér Vlado Balko. V rubrike Tipy mesiaca na zaujímavé tituly z programu Kina Lumière upozorňuje filmový publicista Tomáš Hudák a o svojich obľúbených slovenských filmoch píše hudobník a spisovateľ Štefan Chrappa. Ďalšie pravidelné rubriky prinášajú prehľad distribučných premiér i podujatí na Slovensku a so slovenským filmom v zahraničí, výročia v slovenskej kinematografii, nové DVD nosiče, aktuálne uzávierky a mnohé ďalšie informácie. V obsahu čísla je aj recenzia na publikáciu Rozprava o westerne z edičnej produkcie SFÚ od autorskej dvojice Peter Michalovič a Vlastimil Zuska.

V prílohe Letné čítanie sa tento rok skrýva úryvok z pripravovanej publikácie Film ako voľný verš, ktorej autorom je slovenský režisér Eduard Grečner. Uvažuje v nej nad osobnosťami a tvorbou výrazných postáv slovenskej i zahraničnej kinematografie v dobových kontextoch. Film.sk publikuje ukážku z kapitoly venovanej Paľovi Bielikovi. Súčasťou letného vydania je aj hodnotenie slovenských celovečerných filmov s premiérou v prvom polroku 2014, ktoré v bodovom hodnotení reflektuje osem slovenských filmových vedcov a kritikov. Tentoraz sa v prehľadnej tabuľke nachádza desať titulov.