Hlavnú cenu KAMERA 2015 získal Martin Žiaran za film Čistič

Hlavnú cenu KAMERA 2015 získal Martin Žiaran za film Čistič Foto: Miro Nôta

Na siedmom ročníku udeľovania cien KAMERA 2015 za najlepšie kameramanské výkony za posledné dva roky boli v bratislavskom Kine Lumière odovzdané ceny v piatich kategóriách.

Držiteľom Hlavnej ceny KAMERA 2015 v kategórii hraná filmová tvorba sa stal kameraman Martin Žiaran za film Čistič (2015) režiséra Petra Bebjaka.

V kategórii hranej filmovej tvorby sa porota okrem Hlavnej ceny KAMERA 2015 pre Martina Žiarana rozhodla udeliť aj Zvláštnu cenu poroty, ktorú získal kameraman a fotograf Martin Kollár za film Koza (2015) režiséra Ivana Ostrochovského. Víťazom v kategórii dokumentárny a krátky hraný film sa stal Ján Meliš za kameru vo filmovej eseji Čakáreň (2015) režiséra Pala Korca. Porota sa rovnako aj v tejto kategórii rozhodla udeliť Zvláštnu cenu poroty, ktorú za obrazové stvárnenie filmu Mira Rema Comeback (2014) získala trojica kameramanov Mário Ondriš, Ivo Miko a Jaro Vaľko.

Cena v kategórii Hraný televízny film a televízny seriál patrí kameramanovi Petrovi Kelíškovi za seriál z produkcie RTVS Tajné životy, v kategórii audiovizuálna reklama a videoklip si cenu odniesol Dušan Husár za kameramanský výkon v reklame Zlatý Bažant/Epicentre a kameramanom najlepšieho študentského filmu sa stal Martin Chlpík za film Chronos (2015). Počas večera boli slávnostne vyhlásené aj nominácie. V každej kategórii boli na cenu nominované tri diela, v kategórii dokumentárny a krátky hraný film sa porota rozhodla nominovať až päť kameramanských výkonov.

„V histórii udeľovania tejto ceny ešte nikdy nebolo prihlásených toľko filmov," hodnotí siedmy ročník udeľovania cien KAMERA 2015 predseda poroty, kameraman Ján Ďuriš. Podľa neho „je podstatné, že prihlásené filmy boli kvalitné. V kategórii hraného filmu aj dokumentu boli napríklad niektoré filmy už ocenené na medzinárodných festivaloch, dokonca aj za kameru, a preto bolo aj rozhodovanie poroty mimoriadne ťažké. Rozhodli sme sa preto udeliť aj zvláštne ceny poroty v kategórii hraného filmu a v kategórii dokumentu a krátkeho hraného filmu. Tiež sme rozšírili počet nominovaných filmov v kategórii dokumentov z troch na päť, lebo aj nominácie sú istým druhom ocenenia. Tie filmy si zaslúžili pozornosť."
Kameramanské výkony pod vedením Jána Ďuriša hodnotila päťčlenná porota v zložení kameramanov Miro Gábor a Dodo Lietavec, režisér a spisovateľ Peter Krištúfek a výtvarník Laco Teren. V kategórii hraná filmová tvorba súťažilo 8 filmov, v kategórii hraný televízny film a televízny seriál 4 tituly, v kategórii dokumentárny a krátky hraný film 40 snímok, audiovizuálna reklama a videoklip mala 25 snímok a do kategórie najlepší študentský film sa prihlásilo 19 filmov. Počas večera bola odovzdaná aj Cena za celoživotné dielo kameramana, ktorú na základe rozhodnutia výboru Asociácie slovenských kameramanov získal Vladimír Ješina.