Deutsche Welle žaluje tureckú vládu kvôli zabavenému rozhovoru

Nemecká televízna a rozhlasová stanica Deutsche Welle (DW) zažalovala tureckú vládu. Požaduje vydanie záznamu svojho rozhovoru s tureckým ministrom mládeže a športu Akifom Kilicom, ktorý ho nechal zabaviť, keď mu nevyhovovali otázky. O žalobe dnes informoval server Spiegel Online.

Novinár Deutsche Welle Michel Friedman robil rozhovor s tureckým ministrom začiatkom septembra. Nebál sa pýtať na rozsiahle vládne čistky po nepodarenom pokuse o vojenský prevrat alebo na kontroverzné výroky tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana o postavení a úlohe žien v spoločnosti.

Otázky tureckého ministra Kilica natoľko pobúrili, že jeho úrad nemeckému štábu nedovolil odísť z ministerstva mládeže a športu, kým neodovzdá pamäťovú kartu z videokamery.

Hovorca ministerstva neskôr uviedol, že nahrávka bola zabavená, pretože reportér kládol otázky, ktoré neboli vopred dohodnuté.

"Je to jasný nátlak zo strany tureckého vedenia. Nemá to nič spoločné s právnym štátom a demokraciou," uviedol riaditeľ DW Peter Limbourg. Silnému tlaku zo strany vládnych úradov je v Turecku podľa pozorovateľov vystavená celá rada novinárov.

Nemecká televízia sa s tureckým ministerstvom snažila dohovoriť aj za pomoci nemeckej vlády. Keď ale vypršali dva termíny, ktoré pre navrátenie materiálu stanovila, pristúpila k žalobe. Prípad bude riešiť súd v Ankare.

Nemecko-tureckej vzťahy sú v posledných mesiacoch veľmi napäté, ich zlepšenie môže najnovšie spor ešte oddialiť.