Medzi nominovanými na Sacharovovu cena 2016 sú aj novinári

Na tohtoročný zoznam nominantov Sacharovovej ceny sa dostali Can Dündar a skupina ľudí okolo neho, ktorí obhajujú slobodu tlače v Turecku, vodca krymských Tatárov Mustafa Dzemilev, predstaviteľky jezídov Nadia Murad Basee a Lamiya Aji Bashar a ujgurský učenec Ilham Tohti.
Všetci kandidáti boli oficiálne predstavení 6. októbra. Európsky parlament túto cenu každoročne udeľuje jednotlivcom alebo organizáciám bojujúcim za ľudské práva a základné slobody. Meno jej tohoročného nositeľa sa dozvieme v októbri.

Can Dündar, bývalý šéfredaktor tureckého denníka Cumhuriyet, bol zadržaný v novembri 2015, potom ako jeho denník zverejnil snímky tureckej spravodajskej služby pašujúcej zbrane rebelom v Sýrii. Za svoje počínanie, označené ako „prezradenie štátneho tajomstva" ho neskúr odsúdili na 5 rokov a 10 mesiacov odňatia slobody, voči čomu sa odvolal. Medzitým prežil pokus o vraždu a odsťahoval sa do exilu. Nominovali ho skupiny Zelených/ESA, EFDD a GUE/NGL.

Mustafa Dzemilev, bývalý predseda tatárskeho parlamentu, sovietsky disident a ukrajinský poslanec obhajuje ľudské práva a práva menšín už viac ako polstoročie. Mal len šesť mesiacov, keď jeho rodinu spoločne so všetkými krymskými Tatármi deportovali do strednej Ázie. Vrátiť sa mohol až po 45 rokoch. No potom ako si Krym pripojilo Rusko, tu má znovu vstup zakázaný. Nominovali ho skupiny EPP a ECR.

Nadia Murad Basee a Lamiya Aji Bashar obhajujú komunitu jezídov a ženy, ktoré sa stali obeťami sexuálneho násilia zo strany Islamského štátu. Obe pochádzajú z irackej dediny Kocho v blízkosti mesta Sinjar, ktoré v roku 2014 zmasakroval ISIS. Spoločne s tisíckami ďalších žien a dievčat ich uniesli jeho bojovníci a nútili do sexuálneho otroctva. Nadia Murad Basee sa okrem toho usiluje o to, aby bolo vyvražďovanie jezídov uznané ako genocída. Obe z nich nominovala skupina S&D. Nadiu Murad Basee okrem toho nominovala aj skupina ALDE.

Ilham Tohti, mierumilovný zástanca ujgurskej menšiny v Číne, si momentálne odpykáva svoj doživotný trest vo väzení. Potrestaný bol za to, že sa podieľal na založení web stránky Uyghur Online na podporovanie porozumenia medzi Ujgurmi a Chanmi (etnickí Číňania). Úrady toto konanie označili za „separatizmus." Nominovala ho skupina 43 poslancov pod vedením Ilhana Kuychyuka.

Zahraničný a rozvojový výbor 11. októbra hlasovaním rozhodnú o troch z nich, ktorí postupujú do užšieho výberu. Víťaza vyhlási konferencia predsedov (predseda EP a lídri frakcií) 27. októbra