India drží rekord v počte úmrtí pri robení selfie


Pri návšteve slávneho chrámu Tádž Mahal v Indii, keď budete stáť na okraji zradného útesu, alebo uvidíte prichádzajúci vlak - možno by bolo lepšie jednoducho si užiť čaro tejto chvíle a nepokúšať sa o dokonalé selfie. Potom vám nebude hroziť, že prispejete do neradostné štatistiky, kvôli ktorej sa India stala krajinou s najvyšším počtom zaznamenaných smrteľných nehôd pri robení fotografie seba samého.

Ako napísala agentúra AFP, od marca 2014 bolo v Indii zaznamenaných 127 potvrdených úmrtí pri robení selfie. Pri snahe zaobstarať svoju čo najúžasnejšiu fotografiu zomrelo v Indii viac ľudí ako za rovnaké obdobie vo zvyšku sveta, zistila štúdia americkej Carnegie-Mellonovej univerzity a indického informačného ústavu Indraprastha.

Podľa autorov štúdie poháňa milovníkov tohto typu fotografií túžba získať exkluzívny záber, ktorý im na sociálnych sieťach vynesie čo najviac palcov hore, zdieľanie a pochvalných komentárov. "V dôsledku toho len počas roka 2015 na svete zomrelo viac ľudí kvôli selfie než pri útokoch žraloka," napísali autori.

Medzi potvrdenými obeťami sú napríklad traja študenti v severnej Indii, ktorí zahynuli, keď sa chceli odfotiť pred prichádzajúcim vlakom. Ďalší študent zahynul, keď sa pod ním odlomil okraj útesu, na ktorom stál, a on sa zrútil do 18 metrov hlbokej strže.

Japonský turista si zlomil väz pri páde zo schodov Tádž Mahalu, na ktorých sa pošmykol pri robení selfie, a sedem ľudí sa utopilo, keď pózovaním pred fotoaparátom v smartfóne príliš zaťažili okraj lode, ktorá sa s nimi prevrátila.

Na druhom mieste celosvetového rebríčka sa umiestnil Pakistan s deviatimi potvrdenými prípadmi úmrtia, nasledovaný Spojenými štátmi s ôsmimi a Ruskom s šiestimi smrteľnými selfie-nehodami.

Indická populácie 1,25 miliardy obyvateľov takmer štvornásobne prevyšuje americkú a šesťkrát pakistanskú, avšak to nevysvetľuje obrovský nepomer v počte úmrtí pri robení selfie. Najľudnatejšia krajina sveta, Čína, kde žije 1,37 miliardy obyvateľov, za rovnaké obdobie zaznamenala len štyri úmrtia spojené so selfie.