Hoax: EÚ chce zakázať hranolky, tmavý chlieb a kávu

Samozrejme, že nie. Ide o hoax, ktorý sa začal veľmi nešťastne šíriť internetom. Tvrdí nielen to, že Brusel znovu niečo diktuje, ale napríklad aj to, že chce okrem hranoliek zakázať tmavý ražný chlieb či praženú kávu.

 

 

Pritom Európska komisia v žiadnom prípade nemá v úmysle zakazovať belgické hranolky ani iné hranolky. Práve naopak, Komisia podporuje lokálne kulinárske špeciality v Európe a členských štátoch EÚ.

Hoax pravdepodobne vychádza z toho, že všetky produkty zo zemiakov, obilia a kávy obsahujú pri vysokých teplotách vyššie hodnoty akrylamidu, čo je karcinogénna látka (ktorá spôsobuje rakovinu alebo zvyšuje jej výskyt). Pre človeka môže pri konzumácii predstavovať zdravotné riziko.

EÚ radí ochranu spotrebiteľov medzi najvyššie priority, preto sa pracovná skupina EÚ zamerala na zníženie tejto látky v potravinách.

Akrylamid vzniká z aminokyseliny asparagínu v reakcii s glukózou (cukrom), pri vysokých teplotách, napríklad pri pečení a vyprážaní. Náchylné na túto reakciu sú najmä produkty z chleba a obilnín.

Navrhované opatrenia sa naozaj týkajú prípravy hranoliek, ale tak, že by sa zemiaky museli pred fritovaním predvariť a potom vyprážať na teplote nižšej ako 175 stupňov. Práve toto zredukuje riziko tvorby akrylamidu. Príprava takýchto hranoliek nie je žiadnou novinkou, známe belgické hranolky sa napríklad fritujú dvakrát, v oboch prípadoch pri teplotách výrazne nižších ako je 175 stupňov. Toto isté platí pre praženie kávy či chlieb, ktorý by sa nemal piecť pri príliš vysokých teplotách.

Nech vám hranolky, chlieb aj káva chutia naďalej.