Fico vymenoval médiá, ktoré podľa neho poškodzujú Slovensko

Fico vymenoval médiá, ktoré podľa neho poškodzujú Slovensko Foto: FB Robert Fico

Premiér Robert Fico v nedeľu pokračoval v kritike slovenských novinárov. Po Sobotných dialógoch bol v nedeľu hosťom relácie V politike na TA3.

 


Na rozdiel od Sobotných dialógov v Slovenskom rozhlase bol v TA3 premiér uvoľnený, k moderátorovi Norovi Dolinskému bol slušnejší, aj keď občas kritizoval aj jeho.
Veľkú časť relácie 40 minút s Robertom Ficom venoval Fico okrem kritiky novinárov aj spochybňovaniu Nadácie Zastavme korupciu, ktorá tento týždeň spolu s redakciou Trendu zverejnila informáciu, že nákupy v novej štátnej nemocnici Sv. Michala boli predražené. Kauzu považuje premiér za politickú hru budúceho politického subjektu: "Všimnite si, kto na Slovensku začína tvrdiť muziku? Je to skupina Penta. Cez také médiá, ako je Trend, ktorý stopercentne patrí Pente, cez také médiá ako je Plus 7 dní alebo Plus 1 deň neustále útočia na slovenské zdravotníctvo. Lebo Penta si chce stále posilňovať svoje postavenie v slovenskom zdravotníctve. Prirodzene je to Penťácke médium – v tomto prípade Trend, ktorý zaútočil a pripravil uverejnenie niečoho, čo mu podstrčila absolútne neprofesionálne Nadácia," povedal Fico a v relácii niekoľkokrát zopakoval, že Nadácia je len pozadie na prípravu politickej strany, za ktorou má byť aj prezident Andrej Kiska.

 

Odporúčame aj: Fico moderátorovi: Nie sme v krčme. Nie sme tu na rovnakej úrovni!

Nadácia to odmieta. "Premiérove obvinenia sú non-sense a pán premiér to veľmi dobre vie. Mimochodom, v článku o Nemocnici sv. Michala pri mene Roberta Kaliňáka nikde neuvádzame, za ktorú stranu je ministrom. Nákupom by sme sa zaoberali nech by bol ministrom ktokoľvek, keďže sa jedna o najväčší tender svojho druhu a ide o peniaze daňových poplatníkov," reagoval na Ficove slová Pavel Sibyla z Nadácie.

Fico veľkú časť relácie venoval kritike médií. „Je tu šesť médií, ktoré vyťahujú problémy a ťažkostí... Máme časť médií, za ktorými sú nejakí majitelia a v ktorých sú nejakí novinári, ktorí sú jednoznačne opozične orientovaní a si povedali, že my sa nemôžme pozerať na úspešné predsedníctvo (SR v EÚ), my sa nemôžme pozerať na dobre hospodárske výsledky tohto štátu, musíme prísť s niečím negatívnym," povedal Fico, podľa ktorého je sloboda slova na Slovensku novinármi zneužívaná.

Odporúčame aj: Zástupca šéfredaktora píše Ficovi: Drahý Robert, odpustíš, no budem ti tykať

Na otázku moderátora, ktoré médiá to sú, povedal: "Úplnú verejnoprávnosť stratila STV a SRo." Obrovský problém vidí premiér v slovenskom bulvári. "Jedna časť je vlastnená spoločnosťou Penta, druhá časť je vlastnená v zahraničí a tam nie sú žiadne škrupule a robia veci, ktoré idú proti záujmom tejto krajiny. Môžeme hovoriť o Denníku N, o denníku SME," vymenoval Fico médiá, ktoré podľa jeho slov poškodzujú Slovensko.

Na záver relácie zopakoval, že trvá na svojom tvrdení, že niektorých slovenských novinárov považuje za "špinavé protislovenské prostitútky".

Vulgárne výroky Fica na adresu médií kritizovali viacerí šéfovia médií, domáce aj zahraničné novinárske organizácie, ale napríklad aj predstaviteľka OBSE pre slobodu médií Dunja Mijatovićová, ktorá takéto vyjadrenia považuje za neprijateľné.