Reuters: Trump bude mať väčší vplyv na štátne médiá vrátane RFE/RL

Reuters: Trump bude mať väčší vplyv na štátne médiá vrátane RFE/RL Foto: FB Donald Trump

Prezident USA Barack Obama by mal do konca mesiaca podpísať zákon, ktorý poskytne jeho nástupcovi Donaldovi Trumpovi väčší vplyv na vládne médiá vysielajúce redaktorov do zahraničia, vrátane rozhlasových staníc Hlas Ameriky (VOA) a Rádio Slobodná Európa/Rádio sloboda (RFE/RL).

Napísala to dnes agentúra Reuters.

Kongres minulý týždeň schválil zákon, ktorý rozpúšťa nezávislú vysielaciu radu guvernérov, ktorá na prevádzku staníc VOA, RFE/RL a ďalších vládou podporovaných médií dohliada. Nahrádza ju výkonným riaditeľom, ktorého menuje prezident a potvrdzuje Senát.

Trump mal počas volebnej kampane s novinármi neurovnané vzťahy a panujú obavy, či si vládne médiá po jeho nástupe do funkcie udržia redakčnú nezávislosť, píše Reuters. Nie je ale zatiaľ jasné, či zmena zvýši vplyv prezidenta na spravodajstvo a informácie vo vysielaní staníc do Ruska, na Kubu, do Číny a ďalších autoritárskych štátov, alebo či má len zvýšiť jeho efektivitu.

Republikáni aj demokrati v Kongrese myšlienku reorganizácie vysielacích médií podporovali v záujme obmedzenia byrokracie a zvýšenie účinnosti. Podľa kongresových zdrojov sú obavy prehnané, pretože šéfa menovaného prezidentom musí potvrdiť Senát a základná organizačná štruktúra staníc zostane rovnaká. Zatiaľ vraj nie sú žiadne informácie o tom, že by Trumpov štáb kontaktoval členov rady guvernérov.

Niektorí zástupcovia ministerstva zahraničia a spravodajských služieb sa však obávajú, že Trump nie je dostatočne ostražitý voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý považuje vysielanie staníc RFE/RL za pokus podkopať jeho vládu, uvádza Reuters.

Vysielacia rada guvernérov sa najprv zmení na "medzinárodnú vysielaciu poradnú radu", ktorá bude radiť novému šéfovi. Potom postupne zanikne.