Minister po dvoch otázkach novinárky z tlačovky ušiel

Minister po dvoch otázkach novinárky z tlačovky ušiel Reprofoto TA3

Dnes zvolal minister školstva Peter Plavčan tlačovú besedu, kde reagoval na kauzu čerpania prostriedkov z eurofondov.

Tlačovú besedu začínal v dobrej nálade. Minister odmieta, že prostriedky prideľovali pochybne a proces on aj EK preverí.

Na záver dal úradník z ministerstva priestor na dve otázky, ktoré mohla položiť len redaktorka TA3: „Hovorili ste, že hodnotitelia prešli prísnymi kritériami. Ako je potom možné, že projekt, ktorý sa týkal oceliarskeho priemyslu, tak posudzoval lekár?" Minister reagoval, že on nevstupoval ako do hodnotenia projektov tak ani do výberu hodnotiteľov. „To mal na starosti ten, kto mal na starosti vykonávania výzvy. Na to bude slúžiť proces preverovania," povedal Plavčan.

Po druhej otázke redaktorky TA3 tlačovku urýchlene ukončili. „Opozícia avizovala, že už zbiera podpisy na vaše odvolanie. Vzdáte sa funkcie?" spýtala sa redaktorka. „Tak to je rýchla otázka takéhoto typu na začiatok tlačovej konferencie. Otázku podobného typu som dostal jeden deň po nástupe do funkcie po vymenovaní od pána prezidenta. Takúto otázku som dostával pravidelne každé tri týždne pred rokovaním vlády. A keby som odstúpil a ukázalo by sa, že je všetko v poriadku, kto sa mi dnes ospravedlní? Urobil by to niekto? Alebo tí, ktorí ma vyzývajú, odstúpili by odniekiaľ, alebo kto by sa mi dnes ospravedlnil za to?"

Keď sa chceli pýtať aj iní novinári, tlačovú besedu ukončili, s tým, že minister má ďalší program, a minister rýchlo odišiel. Prítomná hovorkyňa nevedela novinárom povedať, aký má minister ďalší program.

Novinári ostali prekvapení a pýtali sa, načo minister zvolal besedu a nedá priestor novinárom na otázky.

Záznam tlačovej besedy na TA3: