Bývalý šéf kontrarozviedky Peter Tóth chce získať ochrannú známku na Gorilu

Bývalý šéf kontrarozviedky Peter Tóth chce získať ochrannú známku na Gorilu Reprofoto RTVS

Bývalý novinár a šéf kontrarozviedky SIS Peter Tóth nedávno požiadal o registráciu politickej strany s názvom Cieľ.

 


V auguste si zároveň založil spoločnosť Big Picture, ktorá má v predmete podnikania aj vydavateľskú činnosť. Nedávno na Úrade priemyselného vlastníctva požiadal o registráciu ochranných známok na názvy Gorila, Gorila Story, Gorila Film a Gorila Production. Ochrannú známku požaduje pre oblasti vydávania kníh, písania textov, redigovanie scenárov, vydávanie kníh a časopisov, filmovú tvorbu a podobne.

 Vznik filmu inšpirovaný kauzou Gorila avizuje producentka Wanda Adamik Hrycová.

Názov Gorila je posledné roky spájaný v súvislosti s "kauzou gorila", ktorá sa začala uniknutím údajného tajného dokumentu s krycím názvom Gorila zo Slovenskej informačnej služby. V tzv. spise Gorila sa nachádzajú údaje o sledovaní Jaroslava Haščáka, šéfa investičnej skupiny Penta a jeho kontaktoch na politické a ekonomické špičky v rokov 2005 a 2006. Haščák označil materiál za fikciu.

Odporúčame aj: Bývalý novinár a agent SIS Peter Tóth zakladá politickú stranu

V tzv. spise Gorila je jedna neurčitá zmienka o Petrovi Tóthovi v súvislosti so SIS.

Peter Tóth tvrdí, že pre SIS pracoval v rokoch 1998 až 2005.

„Prácu spravodajského dôstojníka som vykonával pod krycou legendou novinára až do roku 2003, keď som bol na krátky čas vymenovaný za riaditeľa sekcie vnútorného spravodajstva SIS. Po odvolaní z funkcie som v tajnej službe pôsobil ešte necelé dva roky. Od roku 2005 som striedavo na voľnej nohe, pracujem v súkromnom sektore alebo sa venujem písaniu kníh," píše o sebe Tóth.
Knihu o kauze Gorila napísal v roku 2012 novinár Tom Nicholson.

Tóth napísal už niekoľko kníh. Tóth. Napríklad knihu Krycie meno Bežec, ktorá je o jeho práci agenta SIS, knihy o jeho pohľade na kauzu Cervanová - Cervanová I. a neskôr Cervanová II.

Pokúšame sa získať stanovisko Petra Tótha, aké plány má s ochrannými známkami ku gorile.