Ruskej televízii RT odobrali v USA kongresovú akreditáciu

Ruskej televízii RT odobrali v USA kongresovú akreditáciu Reprofoto RT

  

 

 

Ruské médiá zaradená v USA na zoznam "zahraničných agentov" nebudú mať odteraz vstup do amerického Kongresu. Oznámil to kongresový výbor vydávajúci novinárske akreditácie. Moskva v reakcii na nové reštrikcie voči ruským štátnym médiám rozhorčene varovala pred analogickou odvetou.

Nálepku zahraničné agent nedávno dostala americká pobočka ruskej štátnej televízie Russia Today (RT). Zákon o zahraničných agentoch, teda subjektoch financovaných cudzou vládou, platí v USA už od 30. rokov minulého storočia, v Rusku podobné ustanovenie nadobudlo účinnosť pred piatimi rokmi. V oboch krajinách sa označenie prideľuje selektívne a je vnímané hanlivo.

Práve zaradenie RT medzi zahraničnými agentmi bolo podľa Kongresu dôvodom odobratia parlamentnej akreditácie. Novinári ruskej televízie, považovaní v USA za nástroj kremeľskej propagandy, tak nebudú mať prístup do žiadnej z oboch parlamentných komôr, nebudú môcť priamo referovať ani o verejných vypočutiach v jednotlivých kongresových výboroch.

Prezidentský hovorca Dmitrij Peskov krok Kongresu označil za nepriateľský a nedemokratický akt, ktorý je v rozpore so zásadami slobody slova. "Toto rozhodnutie nezostane bez odpovede," varoval. Podľa poslancov ruskej Štátnej dumy môže byť čoskoro zakázaný vstup do ruského parlamentu spravodajcom amerických staníc Hlas Ameriky a Rádio Sloboda, ktoré boli nedávno zaradené na ruský zoznam zahraničných agentov.

Ruský premiér Dmitrij Medvedev v rozhovore s novinármi označil stav rusko-amerických vzťahov za "desivý", najhorší od čias studenej vojny. Prirovnal ho dokonca k protikomunistickej poľovačke na čarodejnice, ktorú v USA v 50. rokoch minulého storočia rozpútal senátor Joseph McCarthy.