Trump za lživé médiá označil CNN, NYT a WP

Trump za lživé médiá označil CNN, NYT a WP Foto: FB D. Trump

   Americký prezident Donald Trump zverejnil zoznam médií, ktoré podľa neho prinášajú lživé správy.

Medzi držiteľmi cien za falošné správy (Fake News Awards) sa objavili napríklad televízia CNN či denníky The New York Times (NYT) či The Washington Post (WP), ktoré dlhodobo prinášajú kritické materiály o šéfovi Bieleho domu a Trump sa o nich vyjadruje nelichotivo.

"A víťazom cien FAKE NEWS sa stáva ...," napísal Trump na twitteri s odkazom na webové stránky vedenia Republikánskej strany, ktoré obsahovali zoznam článkov či televíznych príspevkov. Väčšinou išlo o materiály, v ktorých médiá priznali omyl a v krátkej dobe svoje tvrdenia korigovala.

"Štúdie ukázali, že vyše 90 percent mediálnych výstupov o prezidentovi Trumpovi je negatívnych," píše sa v nepodpísanom texte uvádzajúcom spomínaný zoznam. V ňom figuruje napríklad reportáž CNN založená na nepravdivom tvrdenie, že Trumpov syn Donald mal tajný prístup k dokumentom serveru WikiLeaks či chybnou správu ABC News o bývalom Trumpovom poradcovi Michaelovi Flynnovi, za ktorú televízia potrestala zodpovedného novinára.

Jedným z ďalších materiálov, ktoré podľa prezidenta usvedčujú médiá zo lživej práce, je názorový článok stlpčekára NYT, ktorý tvrdí, že Trumpovo víťazstvo vo voľbách bude ranou pre americkú ekonomiku a prinesie celosvetovú recesiu.

Médiá v reakciách na udelenie cien uviedla, že u väčšiny zverejnených materiálov priznali chyby.

"Prezident Trump takmer nikdy neprizná omyl, aj keď už urobil cez 2000 nepravdivých alebo zavádzajúcich vyhlásení," uviedol WP.

Trump si za svoje neustále útoky na médiá vyslúžil kritiku aj medzi zákonodarcami. V súvislosti s udeľovaním cien sa ozval aj vplyvný republikánsky senátor John McCain, ktorý v stredu Trumpa prostredníctvom washingtonského denníka vyzval, aby svoje ataky na tlač zmiernil.