V kauze, ktorej sa venoval zavraždený novinár, figuruje mafia, Mária Trošková a ďalší politik

V kauze, ktorej sa venoval zavraždený novinár, figuruje mafia, Mária Trošková a ďalší politik Reprofoto Markíza

Zavraždený investigatívny novinár Ján Kuciak sa v poslednom období venoval pôsobeniu ľudí blízkych talianskej mafii 'Ndrangheta na Slovensku a ich vzťahom s terajšou asistentkou slovenského premiéra Roberta Fica Máriou Troškovou. 

 

Napísal to denník Sme.

Potvrdil to aj web Aktuality.sk. „V prípade, ktorému sa zavraždený reportér Aktuality.sk Ján Kuciak naposledy venoval, figurujú aj ľudia z úradu vlády,“ napísal Tomáš Kysel, kolega zavraždeného novinára z Aktualít. „Premiér a šéf Smeru sa dobrovoľne obklopil ľuďmi, ktorí majú väzby na Talianov blízkych ekonomicky najsilnejšej talianskej mafii súčasnosti – ‘Ndranghete. To je zrejme najzásadnejšia informácia vyplývajúca z posledného článku, na ktorom dlhé mesiace pracoval investigatívny novinár a redaktor spravodajského portálu Aktuality.sk Ján Kuciak,“ píše Kysel.

„Samozrejme netvrdíme, že je to určite dôvod jeho likvidácie, len dopĺňame mozaiku článkov, ktoré doposiaľ napísal,“ dodáva.

Investigatívny novinár Nicholson povedal, že s Kuciakom si minulý týždeň písal o podozrení, že pravdepodobne talianska mafia na východnom Slovenskom zneužíva peniaze z európskych fondov, a to prostredníctvom fingovaného pestovanie rastlín v biokvalite. Kuciak podľa neho pracoval na prípade skupiny, ktorá bola pravdepodobne prepojená s kalábrijskou mafiou 'Ndrangheta.

 Ficova asistentka Trošková, ktorá pôsobí na Úrade vlády v pozícii hlavnej poradkyne, založila v minulosti súkromnú firmu GIA Management s podnikateľom talianskeho pôvodu Antoninom Vadalom, ktorého podľa Sme 'Ndrangheta využívala na pomoc s prepravou tovaru. Denník dodal, že osoba s rovnakým menom a dátumom narodenia ako Vadala bola spomenutá v zatykači talianskych policajných orgánov, vyšetrovanie proti samotnému Vadalovi bolo však zastavené pre nedostatok dôkazov.

O podnikateľskom prepojení Troškovej a Jaseňa na Vadalu už v roku 2016 písal týždenník Plus 7 dní. Bývalý redaktor časopisu Ivan Mego teraz potvrdil, že tému o skupine 'Ndrangheta odovzdal Kuciakovi, pretože jemu samému vydavateľstvo neumožnilo získané informácie publikovať.

Odporúčame aj: Bývalý redaktor Plus 7 dní: Tému o mafii, ktorej sa venoval zavraždený novinár, mi v Pluske zhora stopli

Spoločnosť GIA Management neskôr získal iný podnikateľ, a to Pietro Catroppa, ktorého inú firmu Prodest podľa Sme monitorovala SIS. Bratislavský súd vlani povolil sledovanie hovorov telefónneho čísla firmy Prodest, ktorej spoločníkom bol niekdajší poslanec Smeru a terajší tajomník bezpečnostnej rady štátu Viliam Jasaň.

Článok, na ktorom Kuciak pracoval, sa chystá redakcia Aktuality.sk zverejniť.