Bývalý redaktor Plus 7 dní: Tému o mafii, ktorej sa venoval zavraždený novinár, mi v Pluske zhora stopli

Bývalý redaktor Plus 7 dní: Tému o mafii, ktorej sa venoval zavraždený novinár, mi v Pluske zhora stopli Reprofoto TA3

Novinár Ivan Mego na tlačovej besede Policajného prezidenta netajil zdesenie a šok z vraždy novinára Jána Kuciaka. Mal na to dôvod.  

 V diskusnej relácii TA3 Téma dňa Mego povedal, že téme talianskej odnože mafie Ndranghety, ktorej sa niekoľko mesiacov venoval zavraždený novinár Ján Kuciak, sa venoval aj on, no článok o tom v týždenníku Plus 7 dní nevyšiel, lebo mu tému „zhora“ vo vydavateľstve stopli. Preto ju posunul „tam kde by vyjsť mohla.“

Mego v týždenníku Plus 7 dní pracoval približne 10 rokov a písal hlavne o témach spojených s kriminalitou, políciou, podsvetím. Týždenník Plus 7 dní pred dvoma týždňami nečakane ukončil s Megom spoluprácu.

Viac: V Plus 7 dní nečakane skončil dlhoročný redaktor Mego

Mego s Kuciakom viackrát telefonoval, hlavne kvôli témam, ktoré spolu preberali. „Boli to témy, ktoré mi boli zastavené v týždenníku Plus 7 dní a ja som ich posunul tam, kde by možno mohli byť publikovateľné,“ povedal Mego na TA3.

Išlo aj o tému talianskej mafie. V Plus 7 dní mu článok o tom nevyšiel. „Bolo to skrátka stopnuté z vrchu. Ten motív (stopnutia - pozn.red.) som sa nikdy nedozvedel, ale táto informácia skrátka vo mne išla. Týkala sa talianskej Ndranghety, je to odnož mafie, ktorá má nejaké pôsobenie na Slovensku, túto informáciu som posunul, kde som myslel, že je správne, aby vyšla von,“ povedal.

O možnosti súvislosti vraždy Jána Kuciaka s prípadom talianskej mafie hovoril aj Tom Nicholson.

Podľa informácií Mega zavraždený novinár Kuciak mal tému už takmer hotovú. „Pracoval na nej niekoľko mesiacov. Práve preto, tie informácie, ktorými ja disponujem, sú toho charakteru, že sú jedným z hlavných motívov aj pre políciu,“ dodal. Ja som chodil do terénu a konfrontoval som ľudí, a on bol pri počítači a hľadal informácie, povedal Mego.

Podrobnosti o vražde novinára Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej:

Mego ďalej dodal, že pri pátraní narazili na to, že mafia mala na Slovensku väzby, aké, nechcel špecifikovať. "Vonku ma čaká polícia, idem na výsluch," dodal.

Podľa šéfredaktora webu Aktuuality.sk Petra Bárdyho, článok, na ktorom aktuálne pracoval Ján Kuciak, na Aktuality.sk výjde.

Aktualizácia o stanovisko Michala Teplicu šéfa vydavateľstva Penty - spoločnosti News and Media Holding, pod ktoré týždenník Plus 7 dní patrí (27.2.):

„Vzhľadom k tomu, že som v pozícii generálneho riaditeľa News and Media Holding od 8.12.2017, neviem sa detailne vyjadriť k tvrdeniam Ivana Mega. Z aktuálnych medializovaných zdrojov vyplýva, ze redakcia Plus 7 dni sa téme v minulosti intenzívne venovala. Príkladom je článok z roku 2016: Podnikateľská minulosť fešnej Troškovej: Jej obchodný expartner stojí pred súdom  Po internom zistení skutočností v redakcii Plus 7 dni vieme, že redakcia ako prvá a jediná sa už v roku 2016 venovala podnikaniu Antonina Vadalu na Slovensku a zverejnila všetky informácie, ktoré sa v tom čase dali overiť a zverejniť. Po publikovaní článku pán Vadala podal na spoluautorku článku Janu Šimíčkovú trestné oznámenie pre ohováranie. Nemáme informácie o tom, že by sa tejto téme venoval Ivan Mego a ani o tom, že by on odovzdával podklady nebohému kolegovi Jánovi Kuciakovi."

Záznam relácie Téma dňa na TA3 (rozhovor s Ivanom Megom začína približne od 57 minúty):