Protivládne protesty pritiahli pozornosť svetových médií

Protivládne protesty pritiahli pozornosť svetových médií Foto: Omédiách.com

Piatkové protivládne protesty na Slovensku, počas ktorých vyšli do ulíc desaťtisíce ľudí požadujúcich nezávislé vyšetrenie vraždy novinárov Jána Kuciaka a pád Ficovej vlády, pritiahli veľkú pozornosť zahraničných médií.

 

O demonštráciách informovali veľké svetové a európske agentúry ako Reuters, AP, AFP, DPA, ANSA či EFE a aj vplyvné denníky vrátane britského denníka The Guardian, talianskeho denníka La Stampa či poľských novín Gazeta Wyborcza.

Zahraničné médiá upozorňujú najmä na to, že Slovensko v piatok zažilo najväčšie demonštrácie od pádu komunizmu v Československu v roku 1989. Pripomínajú tiež, že ľudia zaplnili ulice nielen v Bratislave, ale aj v mnohých ďalších slovenských mestách.

Odporúčame aj: Titulky dnešných novín: Desaťtisíce ľudí na protestoch

Spravodajský server BBC ale napríklad aj Gazeta Wyborcza pripomenuli, že na demonštráciách, kde Slováci žiadali odstúpenie vlády premiéra Roberta Fica, sa zvonilo kľúčmi, čo je podľa nich jasná reminiscencia na zamatovú revolúciu.

Podľa slovenských médií sa len v Bratislave do protestu zapojilo 30.000 až 50.000 ľudí. Premiér Fico vopred varoval, že počas demonštrácií hrozia útoky na verejné budovy a ďalšie porušenie poriadku, akcie ale nakoniec prebehli v pokoji.