Apel arcibiskupa Zvolenského k piatkovým verejným zhromaždeniam

Bratislavský arcibiskup metropolita a predseda Konferencie biskupov Slovenska Mons. Stanislav Zvolenský napísal apel k piatkovým verejným zhromaždeniam. Prinášame ho v plnom znení.

Občianska angažovanosť, ktorá sa šíri po smrti dvoch mladých ľudí, je dôležitým prejavom spolupatričnosti. Objasnenie vraždy a nastolenie spravodlivosti je teraz kľúčové. A potrebné sú aj otázky o budúcnosti našej krajiny. Zločin a násilie nesmú zvíťaziť: odstrániť ich však dokážu jedine spravodlivosť a pokoj. V súvislosti so zhromaždeniami plánovanými na piatok 9. marca chcem preto všetkých poprosiť o rozhodnutie pokoja.

Tma sa nedá vyhnať tmou, iba svetlom. Prosím tých, ktorí v piatok vyjdú do ulíc, aby si v srdciach uchovali posolstvo pochodu: postavme sa za slušné Slovensko! Zhromaždenia nech vyzdvihnú vieru, že posledné slovo na Slovensku nebude mať zbraň, ale spravodlivosť. Dovoľte mi k tomu vysloviť presvedčenie, že jedine láska je tou silou, ktorú nedokáže zlomiť nespravodlivosť, ba ani smrť.

Spolu s ostatnými biskupmi sa v týchto dňoch modlím za Slovensko, aby si všetci, aj napriek rozhorčeniu, uchovali slobodu od nenávisti alebo násilia. Len opravdivo slobodní a slušní dokážeme tvoriť slobodnú a slušnú budúcnosť tejto krajiny. Nezabudnime na tieto hodnoty, ktoré našu spoločnosť držia pohromade. Nech dobrotivý Pán požehná srdcia všetkých pokojom!

Mons. Stanislav Zvolenský
bratislavský arcibiskup metropolita