Apel arcibiskupa Zvolenského k piatkovým verejným zhromaždeniam

09.03.2018 10:38 | Tlačové správy | TK KBS

Bratislavský arcibiskup metropolita a predseda Konferencie biskupov Slovenska Mons. Stanislav Zvolenský napísal apel k piatkovým verejným zhromaždeniam. Prinášame ho v plnom znení.

Občianska angažovanosť, ktorá sa šíri po smrti dvoch mladých ľudí, je dôležitým prejavom spolupatričnosti. Objasnenie vraždy a nastolenie spravodlivosti je teraz kľúčové. A potrebné sú aj otázky o budúcnosti našej krajiny. Zločin a násilie nesmú zvíťaziť: odstrániť ich však dokážu jedine spravodlivosť a pokoj. V súvislosti so zhromaždeniami plánovanými na piatok 9. marca chcem preto všetkých poprosiť o rozhodnutie pokoja.

Tma sa nedá vyhnať tmou, iba svetlom. Prosím tých, ktorí v piatok vyjdú do ulíc, aby si v srdciach uchovali posolstvo pochodu: postavme sa za slušné Slovensko! Zhromaždenia nech vyzdvihnú vieru, že posledné slovo na Slovensku nebude mať zbraň, ale spravodlivosť. Dovoľte mi k tomu vysloviť presvedčenie, že jedine láska je tou silou, ktorú nedokáže zlomiť nespravodlivosť, ba ani smrť.

Spolu s ostatnými biskupmi sa v týchto dňoch modlím za Slovensko, aby si všetci, aj napriek rozhorčeniu, uchovali slobodu od nenávisti alebo násilia. Len opravdivo slobodní a slušní dokážeme tvoriť slobodnú a slušnú budúcnosť tejto krajiny. Nezabudnime na tieto hodnoty, ktoré našu spoločnosť držia pohromade. Nech dobrotivý Pán požehná srdcia všetkých pokojom!

Mons. Stanislav Zvolenský
bratislavský arcibiskup metropolita
predseda Konferencie biskupov Slovenska

V Turecku vyšetrujú podozrivé úmrtie novinára českého pôvodu

Turecká polícia vyšetruje úmrtie amerického novinára a filmára Andreho Vltcheka (57), ktorý zomrel v utorok ráno v Turecku počas cesty autom do Istanbulu.

Členka vedenia časopisu Charlie Hebdo musela kvôli hrozbám opustiť domov

Členka vedenia francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo musela minulý týždeň opustiť svoj domov kvôli vyhrážkam, ktoré polícia považovala za závažné.

Michal Havran už nie je obvinený za článok: Pošlite Kuffu do cirkusu

Publicista Michal Havran už nie je obvinený za článok s názvom Pošlite Kuffu do cirkusu, ktorý vyšiel v júni 2018 v denníku SME. Trestné oznámenie podala advokátska kancelária Jána Čarnogurského mladšieho.

Vydavateľ Respektu sľúbil novému nezávislému maďarskému webu 200.000 eur

České vydavateľstvo Economia sľúbilo vznikajúcemu nezávislému maďarskému spravodajskému webu Telex.hu dar vo výške 200.000 eur. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Boris Kollár: Haščák mi dal veľmi peknú prednášku (VIDEO)

Predseda Sme rodina Boris Kollár dnes zvolal tlačovú besedu, kde sa vyjadroval k piatkovému stretnutiu so spolumajiteľom Penty Jaroslavom Haščákom.

Televízne ceny Emmy sú rozdané. Medzi víťazmi je Watchmen či Succession (VIDEO)

Tohtoročný 72. ročník amerických televíznych cien Emmy, ktorý sa kvôli pandémiu COVID-19 uskutočnil bez osobnej účasti divákov aj bez červeného koberca, ovládol americký seriál Watchmen (Strážcovia) s 11 výhrami, vrátane ceny za najlepšiu minisériu.

Zomrel autor knižnej predlohy Forresta Gumpa, bol aj novinárom (FOTO)

Vo veku 77 rokov zomrel americký spisovateľ Winston Groom, autor knižnej predlohy oceňovaného filmu Forrest Gump.

365.bank si odnáša Zlatý klinec za svoje „Reklamy z obývačky“ (VIDEO)

Jarná kampaň 365 banky, v ktorej využila nový marketingový prístup, tzv. „crowdvertising“, a vyzvala ľudí, aby jej natočili spoty z pohodlia svojej obývačky, zabodovala.

Spolužitie majority s rómskou menšinou bude v Rádiu Slovensko pravidelnou témou relácie Kontakty

Rádio Slovensko sa od pondelka 21. septembra v publicistickej relácii Kontakty bude v dvojtýždňovej periodicite venovať otázkam života rómskej národnostnej menšiny.

Trump v USA zablokuje TikTok a WeChat

Administratíva prezidenta Donalda Trumpa od nedele v Spojených štátoch zablokuje možnosť sťahovať aplikácie TikTok a WeChat, ktoré sú v čínskom vlastníctve.