Europoslanci zverejnili správu v súvislosti s vraždou novinára: Situácia na Slovensku je znepokojujúca

Europoslanci zverejnili správu v súvislosti s vraždou novinára: Situácia na Slovensku je znepokojujúca Ilustr. foto: Polícia SR

Za znepokojujúce označil predseda najväčšej politickej skupiny v Európskom parlamente Manfred Weber zistenie delegácie poslancov o situácii na Slovensku v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice.

 

Správa šesťčlennej delegácie bola dnes zverejnená a europoslanci sa ňou budú zaoberať v rámci popoludňajšej rozpravy.

O čom sa píše v správe?

Šestica poslancov sa strela s premiérom Robertom Ficom, ministrom vnútra, ministerkou spravodlivosti, prezidentom, zástupcami bezpečnostných zložiek ale aj so zástupcami novinárov a mimovládiek.
Podľa správy im Fico na stretnutí povedal, že „samotná myšlienka, že mafia by mohla mať záujem o východné Slovensko, je absurdná, pretože tam nie je nič. Pripustil, že možnosť nákupu poľnohospodárskej pôdy a priame platby v rámci poľnohospodárskej politiky môžu byť pre niektorých zaujímavé.“

Fico odpovedal aj na otázky súvisiace s jeho asistentkou Máriou Troškovou. Usúdil, že nie je zodpovedný za to, čo robila predtým, ako vstúpila na úrad vlády a že medzitým odišla. V skutočnosti odišla len dočasne, do vyšetrenia prípadu.
Šestica v spoločnej správe upozorňuje aj na Ficove slová o Sorosovi a Kiskovi a premiérove obavy z demonštrácií. „Že sa obáva, že demonštranti budú chcieť napadnúť kanceláriu predsedu vlády a že bude konfrontovaný s veľmi vážnou otázkou, či požiada políciu, aby zasahovala alebo ju nechala rozbiť. Fico povedal, že mal informácie od polície, že demonštrácie budú krvavé.“ Stretnutie bolo ešte pred piatkovou demonštráciou, ktorá prebehla pokojne. Fico hovoril aj to, že bude mať veľmi vysokú účasť, pretože dôchodcovia a študenti majú cestu verejnou dopravou zdarma.

Zástupcovia mimovládiek okrem iného upozornili ma nedostatočnú bezpečnosť novinárov, obavy z ohrozenia slobody tlače na Slovensku a celkovo skepsu nad tým, že mnohé kauzy na ktoré upozornili mimovládne organizácie a médiá neboli vyriešené.
Poslanci sa stretli aj so šéfredaktormi a zástupcami viacerých mienkotvorných médií. Tí ich upozornili na neriešenie zastrašovania novinárov, špeciálne na prípad Jána Kuciaka, ktorý sa obrátil na políciu o pomoc pri zastrašovaní zo strany Mariána Kočnera, no polícia sa prípadu nevenovala viac ako 40 dní.

Znepokojujúce sú tri veci

"Správa bola dnes ráno publikovaná a najviac znepokojujúce sú v nej tri veci. Po prvé je to veľká nedôvera slovenských občanov vo vlastnej štátne inštitúcie ..., menovite políciu a prokuratúru," povedal ČTK Weberov slovenských kolega z frakcie Európska ľudová strana (EPP) Ivan Štefanec. "Po druhé sú tam podozrenie na zneužívanie eurodotácií v poľnohospodárstve, čo konštatoval aj slovenské najvyššie kontrolný úrad," pokračoval. Ako posledný bod spomenul potrebu medzinárodného vyšetrovania kauzy vraždy novinára a jeho partnerky.

Pochybnosti ohľadom nezávislosti aktuálneho vyšetrovania vyjadril aj Weber, ktorý uistil, že iniciatíva Európskeho parlamentu v tejto veci bude pokračovať. Rezignáciu slovenských ministra vnútra Roberta Kaliňáka označil za pozitívnu, avšak nedostatočnú reakciu. Obvinenia vznesené v poslednom Kuciakovom článku vzhľadom na európske fondy bude podľa Štefanca skúmať špeciálny parlamentný výbor TAXE 3.

Skupina EPP tiež navrhne vytvoriť program stáží pre mladých novinárov a pomenovať ho podľa Kuciaka. "Tento návrh oficiálne predloží Európska ľudová strana a my veríme, že sa nám ho podarí presadiť," uviedol Štefanec.

Pamiatku Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírová dnes znovu uctili europoslanci, keď si na obedňajší blok hlasovaní priniesli letáky s ich fotografiou a s heslom "AllForJan.".