Zomrel vydavateľ, disident Oleg Pastier

Zomrel vydavateľ, disident Oleg Pastier Foto: FB Oleg Pastier

Vo veku nedožitých 66 rokov po ťažkej chorobe zomrel slovenský vydavateľ a básnik Oleg Pastier.

Pastier stál za samizdatovým časopisom Kontakt, kde sa združovali ľudia, ktorí nemohli či nechceli publikovať v oficiálnych tlačovinách.Vychádzali uňho texty zakazovaných autorov ako Tatarka, Šimečka, Kusý, Ponická. Po páde režimu vydával časopis oficiálne, od roku 1992 pod názvom Fragment spolu s jeho knižnou edíciou vo vlastnom vydavateľstve F.R.&G.

Oleg Pastier sa narodil v Tekovskej Novej Vsi. Do novembra 1989 pracoval v robotníckych zamestnaniach. Bol spoluvydavateľom samizdatových časopisov a kníh. Od roku 1987 bol šéfredaktorom časopisu Fragment. Niekoľko rokov bol Pastier zodpovedným redaktorom časopisu Romboid. Posledné roky pracoval v Slovenskom rozhlase, kde pripravoval literárne relácie a seriál Rodinné striebro, ktorý predstavuje významné osobnosti slovenskej kultúry 20. storočia. Je autorom básnických zbierok Plot, Oko za zub, Možno, Album a iných. Minulý rok spolu s Ivanom Kadlečíkom napísal román Spytovanie.

19. novembra 1989 po prvom protestnom mítingu v priestoroch Umeleckej besedy v Bratislave sa stretli v byte Jána Langoša Martin Šimečka, Ján Budaj, Oleg Pastier a Miloš Žiak. Na tomto stretnutí vznikol názov občianskeho hnutia Verejnosť proti násiliu.

Spolupracoval s viacerými literárnymi časopismi ako Kultúrny život či Romboid. Spolupracoval na príprave viacerých relácií pre Slovenský rozhlas - napríklad Rodinné striebro, Obuj sa a choď, Avantgardy.

 Informáciu priniesol web Denníka N a web Sme.sk.