Prokurátor zverejnil podrobnosti z vyšetrovania vraždy novinára a jeho partnerky

Prokurátor zverejnil podrobnosti z vyšetrovania vraždy novinára a jeho partnerky Foto: Polícia SR

Polícia určila presný čas vraždy, pozná druh zbrane, ktorú vrah použil, a zdokumentovala jeho možný pohyb.

 

Novinár Ján Kuciak a jeho partnerka Martina Kušnírová boli zavraždení 21. februára, teda štyri dni pred nájdením tiel, povedal dnes prokurátor, ktorý zároveň po prvýkrát uviedol podrobnosti o zastrelení dvojice. Podľa prokurátora vyšetrovatelia preverujú s viacerými motívmi vraždy. Policajný prezident Tibor Gašpar skôr povedal, že najpravdepodobnejším motívom zastrelenia Kuciaka a Kušnírovej v ich dome neďaleko Trnavy bola investigatívnej práce reportéra.

"Neboli (na mieste vraždy) zistené stopy zápasu a nebolo nič odcudzené. Tieto okolnosti naznačujú, že išlo o vraždu na objednávku," povedal na tlačovej konferencii prokurátor úradu špeciálnej prokuratúry, ktorý si neželal zverejniť svoje meno. Dodal, že Kušnírová bola zastrelená jedným výstrelom do hlavy, Kuciak dvoma výstrelmi do srdca. Obe vraždy sa stali v rozpätí piatich minút, strelec použil pištoľ kalibru deväť milimetrov.
Na mieste činu sa našli dve nábojnice a taktiež nevystrelené náboje.

Z vyjadrení prokurátora vyplynulo, že vyšetrovatelia zatiaľ nepracujú so žiadnym najpravdepodobnejším motívom vraždy.  "Je v súčasnosti viacero verzii, preverujú sa. Každej sa prikladá rovnaká dôležitosť,“ povedal prokurátor. Vieme, na akom rozsahu tém pracoval, a vzhľadom na množstvo tém, je aj viacero verzii, dodal.

 Polícia o vražde informovala 26. februára, už vtedy ale upozornila, že tragédia sa stala skôr. Telá Kuciaka aj Kušnírová policajti našli 25. februára neskoro večer po upozornení Zlatice Kušnírovej, že sa nedokázala spojiť s dcérou.

Bývalý premiér Robert Fico ponúkol za informácie, ktoré dovedú vyšetrovateľov k páchateľom, odmenu milión eur. „Prišlo niekoľko desiatok oznámení, nie všetky boli seriózne, z niektorých vyplýva, že ten človek sa chcel prezentovať, každej bola venovaná adekvátna pozornosť."

Prokurátor povedal, že bol zdokumentovaný pohyb pravdepodobného páchateľa. Viac to nechcel konkretizovať.

Polícia v súvislosti s vraždou vypočula okolo 200 svedkov. „Ide o jeden z najväčších vyšetrovacích tímov, vytvorených za účelom objasnenia vraždy za posledné roky,“ povedal. Vo vyšetrovacom tíme je 10 vyšetrovateľov, viac ako 50 operatívcov, 6 analytikov a polícia spolupracuje aj so zahraničím.