EP odsúdil vraždu Kuciaka, vyzval k ochrane novinárov v Európe

EP odsúdil vraždu Kuciaka, vyzval k ochrane novinárov v Európe Foto: Aktuality.sk

Europoslanci prijali rezolúciu, v ktorej odsúdili februárovú vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky.

 

V dokumente tiež vyzvali Slovensko k maximálnemu úsiliu o nezávislé vyšetrenie tejto tragickej udalosti, na ktorom by sa mal podľa nich podieľať Europol. Vyzvali tiež Európsku komisiu, aby pripravila legislatívu na ochranu novinárov v Európe.

Europoslanci v dokumente tiež pripomenuli, že vražda novinára Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírová je už druhým smrteľným útokom na novinárov v únijnej krajine za pol roka. Vlani v októbri zomrela na Malte po bombovom útoku novinárka Daphne Caruanová Galiziová, ktorá písala o organizovanom zločine a tiež o podozreniach na neprávosti vysokých politikov z okruhu maltského premiéra.

Poslanci EP v prijatom dokumente tiež vyzvali Európsku komisiu a štáty EÚ, aby pripravili legislatívne návrhy na ochranu novinárov v EÚ.

V rezolúcii EP sa tiež píše, že novinár Kuciak sa zameriaval na vyšetrovanie daňových podvodov a prania špinavých peňazí. Vo svojom poslednom článku písal o možnom zneužívaní poľnohospodárskych dotácií EÚ talianskou mafiou 'Ndrangheta a o podozrení na jej väzby s vládnymi úradníkmi.

Kuciak vo svojom nedokončenom článku písal o aktivitách talianskych podnikateľov na východnom Slovensku, ktorí sú spájaní s mafiou, a o väzbách jedného z nich, Antonina Vadalu, na blízkych spolupracovníkov premiéra Roberta Fica.

Rezolúcia tiež pripomenula, že Kuciak už vlani podal na prokuratúre žalobu po tom, čo sa mu vyhrážal slovenského podnikateľ. Podľa Kuciaka ani šesť týždňov po podaní oznámenia polícia prípad neriešila. EP vyzval generálneho prokurátora, aby sa týmto trestným oznámením police zaoberala.