Streľba v redakcii denníka v USA si vyžiadala niekoľko mŕtvych

Streľba v redakcii denníka v USA si vyžiadala niekoľko mŕtvych Ilustr. foto: RSF

Strelecký útok v redakcii denníka The Capital v meste Annapolis v americkom štáte Maryland si vyžiadal niekoľko mŕtvych.

 

Televízii Fox News to povedal úrad miestneho šerifa. Na mieste incidentu v masívnom počte zasahovala polícia. Hovorca mesta pre agentúru AP povedal, že útočník bol zadržaný.

Spravodajský server Daily Mail s odvolaním sa na políciu napísal, že mŕtvi sú najmenej štyria a že ďalších 20 ľudí bolo zranených.

Niektoré médiá uvádzajú až šesť mŕtvych. Polícia z okresu Anne Arundel, ktorá zásah vedie, ale zatiaľ žiadnu bilanciu neoznámila.

Stanica NBC News s odvolaním sa na svoje zdroje uviedla, že zadržaný útočník je beloch a že zrejme použil brokovnicu. Informácie o možnom motíve nie sú známe.

Okolie incidentu je uzavreté a polícia vyzvala obyvateľov, aby sa k miestu nepribližovali. Na mieste je zvláštna jednotka pyrotechnikov, ktorí budovu a okolie prehľadávajú kvôli možným výbušninám.

Marylandsky guvernér Larry Hogan vyhlásil, že ho správa o tragédii v Annapolise úplne zranila. O incidente bol informovaný aj prezident Donald Trump.

Denník The Capital prináša spravodajstvo z hlavného mesta Marylande a susedných okresov. Vlastníkom denníka je spoločnosť Baltimore Sun Media Group.

Aktualizácia 29.6.:

Strelec vo štvrtok zastrelil päť ľudí a dvoch ďalších ľahko zranil. Na tlačovej konferencii to oznámila polícia s tým, že útočník si sídlo denníka vybral cielene.

William Krampf, ktorý je šéfom polície v okrese Anne Arundel, ktorého je Annapolis súčasťou, povedal, že strelec po vstupe do budovy zapálil dymovnice. K útoku použil dlhú strelnú zbraň. Médiá predtým uvádzali, že to bola zrejme brokovnice.

Vyšetrovateľom sa už podarilo útočníka identifikovať, má takmer 40 rokov. Podľa informácií agentúry AP sa muž očividne snažil rýchlej identifikácii zabrániť, pretože si poškodil brušká končekov prstov tak, aby nebolo možné použiť na určenie identity odtlačky. Identita nakoniec bola stanovená na základe porovnania fotografií tváre. Meno útočníka polícia nezverejnila.

Policajný šéf povedal, že redakcia denníka bola pred útokom na sociálnych sieťach terčom hrozieb. Či za vyhrážaním stál útočník, jasné zatiaľ nie je.