Expert OSN kritizuje Trumpa za útoky na médiá

Expert OSN kritizuje Trumpa za útoky na médiá Foto: FB Donald Trump

Verbálne útoky amerického prezidenta Donalda Trumpa proti novinárom a médiám porušujú základné pravidlá slobody prejavu. Uviedol to dnes zvláštny splnomocnenec OSN pre slobodu názorov a vyjadrení David Kaye.

 

Podľa neho Trumpov prístup môže podnietiť skutočné násilné činy namierené proti novinárom.

Šéf Bieleho domu je známy tým, že veľmi ťažko nesie kritické materiály v niektorých médiách. Články či reportáže s negatívnym vyznením často označuje za "fake news" a o ich autoroch hovorí hanlivo.

"Tieto útoky sú v rozpore s povinnosťami štátu rešpektovať slobodu tlače a medzinárodné normy o ľudských právach," uviedol podľa agentúry Reuters Kaye v spoločnom vyhlásení s Edisonom Lanzom, ktorý má na starosti rovnaké témy v Medziamerickej komisii pre ľudské práva.

Kvôli Trumpovým útokom podľa nich rastie pravdepodobnosť, že sa nejaký novinár stane obeťou násilia.

Americkú verejnosť na konci júna šokovalo krviprelievanie v redakcii novín Capital Gazette v štáte Maryland, kde muž, ktorý mal s denníkom kedysi spory, zastrelil päť ľudí. Trump tento za dlhé roky najtragickejší útok na americké médiá odsúdil, niektorí kritici mu však v tejto súvislosti pripomenuli jeho verejné pranierovania novinárov.