Trump pod pamätníkom exprezidentov kritizoval médiá i ničenie sôch

Trump pod pamätníkom exprezidentov kritizoval médiá i ničenie sôch Ilustr. reprofoto Facebook D. Trump

Veľa oslavných výrokov o minulosti a kultúre Spojených štátov, ale aj bojovne ladené pasáže o "ľavicovej kultúrnej revolúcii" či údajných snahách "vymazať históriu" obsahoval prejav amerického prezidenta Donalda Trumpa v predvečer Dňa nezávislosti.

 

Šéf Bieleho domu kritizoval demonštrantov za ničenie sôch niekdajších štátnikov a médiá a školy za "extrémnu indoktrináciu" Američanov. Pod horou Mount Rushmore s obrím súsoším bývalých prezidentov USA jeho slová počúvali tisíce ľudí, ktorí väčšinou nemali rúška, napísala agentúra AP. Prejav sprevádzala aj demonštrácia indiánov.

Trump vystúpil v piatok miestneho času pred husto obsadeným amfiteátrom v Južnej Dakote po dňoch rekordných prírastkov v americkej bilancii potvrdených nákaz koronavírusom. Znepokojivú epidemickú situáciu v prejave prakticky nespomenul, na začiatku vystúpenia ale ďakoval policajtom, zdravotníkom a vedcom, "ktorí neúnavne pracujú, aby zabili vírus".

Potom sa vyjadroval okrem iného k vlne demonštrácií, ktorá zachvátila americké mestá po májovej smrti neozbrojeného černocha George Floyda v rukách polície v Minneapolise. Protestné hnutie z pohľadu Trumpa ohrozuje základy amerického politického systému. O ľuďoch, ktorí v posledných týždňoch ničia sochy spojené s otrokárskou minulosťou USA a ďalšie pamätníky, hovoril ako o "rozzúrených masách", ktoré vedú "nemilosrdnú kampaň s cieľom vymazať našu históriu".

"Rozzúrené masy sa snažia strhnúť sochy našich zakladateľov, znevážiť naše najposvätnejšie pamätníky a rozpútať vlnu násilia v našich mestách," povedal Trump. "Myslia si, že Američania sú slabí, mäkkí a poddajní," uviedol. Dodal, že ľavicovou kultúrnou revolúciou chcú vyvrátiť americkú revolúciu, ktorá priniesla vznik Spojených štátov. "Aby tak urobili, zničia našu civilizáciu, ktorá zachránila miliardy ľudí od chudoby, chorôb, hladu a ktorá pozdvihla ľudskosť do nových výšin úspechov, objavov a pokroku," povedal.

Prezident kritizoval aj školy, spravodajské redakcie a "korporátne zasadacie miestnosti", v ktorých sa podľa neho ukrýva "nový krajne ľavicový fašizmus". "Naše deti v školách učia nenávidieť svoju vlastnú krajinu," vyhlásil bez toho, abz toto tvrdenie doložil.

Podľa AP boli Trumpove slová "priamym apelom na roztrpčeného bieleho voliča" presne štyri mesiace pred dňom prezidentských volieb. Hoci program pod ikonickým pamätníkom štyroch amerických exprezidentov nebol oficiálnou Trumpovou kampaňou, akcia mala podľa AP veľmi podobný ráz ako prezidentove predvolebné mítingy.

Agentúra Reuters uvádza, že jeho prejav na mieste počúvalo asi 7500 ľudí, pričom mnohí ignorovali odporúčania federálnej vlády či prezidentovej dcéry Ivanky, aby si zakrývali nos a ústa. V areáli sa rozdávali tvárove rúška, účastníci akcie ale nemali nariadené ich nosenie rovnako ako dodržiavanie preventívnych rozstupov.

Rúška nemali ani členovia početného prezidentovho sprievodu, hoci sa podľa amerických médií v posledných dňoch nákaza koronavírusu potvrdila u niekoľkých príslušníkov ochranky viceprezidenta Mika Penca a tiež u priateľky Donalda Trumpa mladšieho. Kimberly Guilfoyleová mala pozitívny nález tesne pred plánovanou účasťou na akcii v Južnej Dakote, do kontaktu s prezidentovou skupinou podľa informácií denníka The New York Times neprišla.