Biely dom pripravuje smernice pre správanie akreditovaných novinárov

Biely dom pripravuje smernice pre správanie akreditovaných novinárov Foto: FB. D. Trump

Zamestnanci Bieleho domu pracujú na pravidlách správania sa spravodajcov amerických médií pri stretnutí s prezidentom, ktoré server Politico označil za "novú zbraň v dlhej vojne proti médiám".

 

Donald Trump nedávno vyhlásil, že ak reportéri nebudú pravidlá rešpektovať, skončí to žalobou. "A my súd vyhráme," dodal.

V rozhovore, ktorý bude v nedeľu vysielať televízia Fox News, Trump vyhlásil, že vytvorenie pravidiel a smerníc pre správanie novinárov je nutnosťou. "Ak sa budú správať zle, vyhodíme ich, alebo ukončíme tlačovú konferenciu," dodal. Biely dom podľa neho zasiahne aj proti reportérom, ktorí opakovanými otázkami obmedzia možnosť ostatných pýtať sa. "Nemôžete sa pýtať donekonečna," komentoval Trump pripravovanú smernicu.

"Poviem vám toto: Nikto neverí v prvý (ústavný) dodatok (o slobode slova) viac ako ja. Ak sa budem domnievať, že sa niekto chová nepatrične, odídem a poviem 'Ďakujem mnohokrát, ďakujem, že ste prišli'. A odídem," povedal prezident.

Prezidentská hovorkyňa Sarah Sandersová televízii Fox News povedala, že miestnosť pre tlačové konferencie s prezidentom v Bielom dome má 49 miest. Zoznam vybraných novinárov zostavuje Biely dom na odporúčania Združenia spravodajcov Bieleho domu (WHCA). Kedy budú nové pravidlá hotové, Sandersová nespresnila.

Americký ústavný právnik Nathan Siegel považuje za otvorenú otázku, či bude prezidentská kancelária nové pravidlá zneužívať, aby sa zbavila nežiaducich novinárov. Ktorýkoľvek z dotknutých sa potom môže obrátiť na súd. "Výsledkom môže byť nekonečný kolotoč právnych bitiek medzi Trumpom a médiami. Zdá sa, že prezident sa v tom vyžíva," povedal Siegel serveru Politico.