Robert Fico: Kauza Vietnamca je typická hra tria Kiska, SME a Denníka N (VIDEO)

Robert Fico: Kauza Vietnamca je typická hra tria Kiska, SME a Denníka N (VIDEO)

Robert Fico dnes zverejnil na facebooku video, kde sa vyjadril ku kauze únosu Vietnamca a ako tradične zaútočil na médiá, tretí sektor a prezidenta Andrea Kisku.

 

Predseda Smeru tvrdí, že Denník N bezdôvodne obvinil bývalého ministra vnútra, celú vládu a celé Slovensko, že aktívne participovali na únose Vietnamca.

Denník N a nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung priniesli článok Ako Kaliňák pristavil lietadlo pre únoscov z Vietnamu. Autorka článku Monika Tódová zverejnila príbeh únosu Vietnamca zo Slovenska, ako ho rozprávali slovenskí policajti a ktorý sa podľa autorky zhoduje sa so závermi nemeckej prokuratúry. Denník Frankfurter Allgemeine Zeitung píše, že nemeckí vyšetrovatelia už nepochybujú, že Slovensko Trinha pomohlo uniesť špeciálom.

Fico hovorí, že ho šokovala reakcia šéfredaktora Denníka N Matúša Kostolného, ktorého označil za „šéfredaktora Kiskovho protivládneho plátku Denníka N*“.

Odporúčame aj: Kaliňák k únosu: Bol som na detektore lži, teraz je na rade Denník N (VIDEO)

„Bolo vyšetrovanie v Nemecku, prokuratúra a súdy hovoria jasne. Nemajú pochybnosť o tom, že Slovensko bolo súčasťou únosu, zmapovali pohyb dodávok aj odlet vládnym špeciálom," povedal Kostolný. Dodal, že tieto konkrétne fakty nevyvrátili ani výsledky Kaliňákovho testovania. „Tie štyri otázky smerovali k organizovaniu únosu a to tak naozaj nemuselo byť, ale jeho odpovede nevyvrátili viaceré zistenia nemeckých orgánov," povedal šéfredaktor pre Aktuality.sk.

Fico sa pozastavil nad tým, že Kostolný povedal, že "to tak nemuselo byť."

Predseda Smeru tvrdí, že kauza únosu Vietnamca je „typická hra tria Kiska, denník SME a Denníka N. Očierňovať a obviňovať bez dôkazov, nech to poškodí dobré meno Slovenska a nech to vedie k pádu vlády a prevzatiu moci. Ako sa na ňu hotuje prezident Kiska.“

Informácie o tom, ako vyzeral únos Vietnamca, ktoré priniesol Denník N, označil za klamstvo. „Nič z toho, čo opozícia, tretí sektor, médiá, prezident Kiska narozprávali na Smer, sa nepotvrdilo. Teraz sa rozplýva aj ďalší pokus, pokiaľ ide o prevzatie moci. Oprávnene sa pýtam: ako sa postavíme k prezidentovi Kiskovi a tým médiám a tej časti tretieho sektora, ktorí hrajú túto protislovenskú činnosť. Otvoríme konečne oči a postavíme sa proti týmto špinavým hrám, ktoré s demokraciou nemajú nič spoločné?“

"Čo je skutočným útokom na Slovensko, je zneužitie štátnej moci takým nehoráznym spôsobom, ako naznačuje priebeh vyšetrovania únosu vietnamského občana nemeckými orgánmi. Útokom na Slovensko je snaha zahladiť stopy po zločine a zneužívať moc na marenie spravodlivosti. Útokom na Slovensko je medzinárodná blamáž a narušenie dôvery vo vzťahoch medzi našou krajinou a Nemeckom," povedal Andrej Kiska, ktorý sa k únosu už skôr vyjadril tiež na facebooku.

*Manžel autorky článku je redaktorom Denníka N.