Kaliňák k únosu: Bol som na detektore lži, teraz je na rade Denník N (VIDEO)

Kaliňák k únosu: Bol som na detektore lži, teraz je na rade Denník N (VIDEO) Reprofoto FB Denník N/TV

Exminister vnútra Robert Kaliňák zvolal dnes tlačovú besedu, kde avizoval zásadné vyhlásenie k téme únosu vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha.

 

Opis únosu z Bratislavy za pomoci slovenskej polície a použitia vládneho špeciálu, ktorý zverejnil Denník N, už skôr ministerstvo vnútra označilo za úplný nezmysel s tým, že obsahuje samé výmysly a klamstvá a ide o čisté sci-fi.

Bývalý minister vnútra Kaliňák, dnes oznámil, že podstúpil detektor lži. Prítomným novinárom prečítal otázky, ktoré na detektore dostal, aj svoje odpovede. Test absolvoval podľa jeho slov vo firme Akruks. Pričom sám ich aj kladne zanalyzoval: povedal, že odpovedal na štyri kľúčové otázky: či vedel v čase návštevy vietnamského ministra o únose občana Vietnamu, či pomáhal únos organizovať a či dával pokyny zamestnancom ministerstva vnútra, aby pomáhali únos organizovať a či mal informáciu, že omámený občan bol preložený do delegácie. Kaliňák na všetky odpovede odpovedal nie a prístroj ich podľa neho vyhodnotil ako pravdepodobne pravdivé.

Novinárom nedovolil na tlačovej besede položiť žiadne otázky.

"Vyzývam redakciu Denníka N*, aby sa rovnako zodpovedne postavila k tejto téme, pretože doteraz žiadnym spôsobom nepreukázala dôveryhodnosť zverejnených informácií,“ povedal exminister, s tým, že je pripravený spolupracovať s vyšetrovateľmi.

Detektor lži mnohí odborníci z oblasti psychológie nepovažujú za relevantný nástroj vyšetrovania.

"Kľúčové nie je to, čo Robert Kaliňák hovorí pred novinármi, verejnosťou a ani na detektore lži. Dôležité je, čo Robert Kaliňák robil počas návštevy vietnamského ministra vnútra a ako postupoval za rok odvtedy. A spolupáchateľ by sa nesprával inak," reaguje v komentári na tlačovku Kaliňáka šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný. "Slovensko sa stalo súčasťou únosu. Robert Kaliňák bol v jeho strede. To platí aj po jeho detektore lži. To je jednoducho pravda."
Pripomína, že nemeckí vyšetrovatelia za rok získali množstvo detailných informácií. Vedia, kto, ako a kedy Thanha uniesol. Akými autami sa presúvali z Prahy do Bratislavy, kto šoféroval a vedia aj to, že tých záhadných osem ľudí, čo sa stali súčasťou vietnamskej delegácie až na ceste z Bôrika, sú únoscovia a unesený Thanh.
"Robert Kaliňák sa snaží odpútať pozornosť. V tomto prípade však nejde o to, či prejde detektorom. Sú len dve možnosti. A obe sú pre neho, aj pre Slovensko zlé. Buď o únose nevedel, potom je však trestuhodné, ako zlyhali naše bezpečnostné zložky. Ako je možné, že sme prepožičali našich ľudí a stroje na medzinárodný zločin a ešte aj rok potom sme si spokojne škrabkali bruchá? Alebo bol súčasťou plánu a teraz len predvádza zručnosti, ktoré v politike pri všetkých tých bašternákoch za posledné roky získal," píše Kostolný.

*Manžel autorky článku je redaktorom Denníka N

Na zázname Denníka N začína tlačová beseda po 8:20 minúte: