Od vraždy Kuciaka a Kušnírovej uplynulo pol roka, výsledky vyšetrovania nie sú známe

Od vraždy Kuciaka a Kušnírovej uplynulo pol roka, výsledky vyšetrovania nie sú známe Foto: FB Jozef Lupták

V centre Košíc odhalili zavraždenej dvojici pamätník.

 

Pol roka po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej v centre Košíc odhalili dvojici nový pamätník. Akcia sa zúčastnila približne stovka ľudí vrátane rodičov zavraždeného páru, informoval denník Sme. Potom sa v neďalekom kostole svätého Ducha konala omša za novinára a jeho snúbenicu spojená s pripomienkou obetí okupácie Československa v roku 1968.

Foto: Jozef Lupták

O doterajšom vyšetrovaní vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice sa chystá dohliadajúcu prokurátor podrobne informovať verejnosť v septembri. Hovorkyňa špeciálnej prokuratúry Andrea Predajňová povedala, že vzhľadom k prebiehajúcemu vyšetrovaniu sa prokuratúra nebude "v tomto štádiu k jeho priebehu ani k jednotlivým úkonom vyjadrovať, aby sme vyšetrovanie nezmarili alebo nesťažili". Uisťovala pritom, že sa intenzívne pracuje na tom, aby "tento trestný čin bol objasnený a aby páchatelia boli potrestaní."

Od zločinu, ktorý vyvolal demonštrácie a viedol k pádu vlády Roberta Fica, uplynulo pol roka.

Dvadsaťsedemročného Kuciaka a jeho rovnako starú snúbenicu Martinu Kušnírovú zastrelil neznámy vrah v ich dome vo Veľkej Mači 21. februára. Polícia ich našla až po štyroch dňoch na základe podnetu rodičov. Vyšetrovatelia označili za najpravdepodobnejší motív vraždy investigatívnu prácu reportéra.

Verejnosť nie je spokojná s postupom pri vyjasnení Kuciakovej vraždy, viac ako 300 slovenských novinárov a zástupcov médií vyjadrilo 17. augusta v otvorenom liste pochybnosti o nezávislosťou vyšetrovania. "Stále nevieme, kto ich zabil a prečo to urobil. Stále máme pochybnosť, či je vyšetrovanie skutočne nezávislé. Vzhľadom na to, že po vražde zásadné zmeny v polícii a prokuratúre nenastali, veľkú dôveru v skutočné vyšetrovanie mať ani nemôžeme," napísali novinári.