Otec Jána Kuciaka prebral nemeckú mediálnu cenu (VIDEO)

Otec Jána Kuciaka prebral nemeckú mediálnu cenu (VIDEO) Reprofoto Peter Bardy

Zavraždený novinár Ján Kuciak dnes v Berlíne posmrtne dostal nemeckú mediálnu cenu Zlatá Viktória v kategórii sloboda tlače.

 

Rovnakým ocenením Zväz nemeckých vydavateľov časopisov (VDZ) vyznamenal aj maltskú novinárku Daphne Caruanovú Galiziovú, ktorá bola podľa všetkého tiež zavraždená kvôli svojej práci.

"Daphne Caruanová Galiziová a Ján Kuciak sa stali nedobrovoľnými mučeníkmi za slobodu slova," povedala novinárka a bojovníčka za ľudské práva Düzen Tekkalová. "Jedno nás spája. Niečo, čo spája všetkých, ktorí sa upísali novinárčine. Pevná vôľa odhaľovať pravdu a pomenovávať ju, pevné presvedčenie, že sloboda slova a tlače patrí k tomu najcennejšiemu, čo máme," dodala.

Kuciaka, ktorý zahynul ako 27-ročný, a Caruanovú Galiziovú, ktorá zomrela vo veku 53 rokov, dnes preplnenému publiku predstavili krátke projekcie. Za oboch novinárov, ktorí sa od stoviek prítomných vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej dočkali dlhého potlesku postojačky, 35 centimetrov vysokú a kilogram ťažkú sošku Viktorie prevzali ich najbližší príbuzní.

"Znamená to pre nás veľa a veľa to znamená hlavne pre slobodu tlače," povedal ČTK otec investigatívneho novinára Jozef Kuciak, ktorý do Berlína prišiel so svojou manželkou. "Som hrdý, ale zároveň naštvaný, prečo sa to vôbec muselo stať," poznamenal tiež a dodal, že by oveľa radšej dnes sedel doma. "My by sme radšej chceli byť s našimi deťmi. Blížia sa Vianoce," uviedla aj Zlatica Kušnírová, matka Kuciakovej snúbenice Martiny, ktorú vrah tiež zastrelil.

Jozef Kuciak vyjadril presvedčenie, že sa po tragédii niečo v slovenskej spoločnosti pohlo. "Keď si vezmeme tie námestia a ľudí, ktorí sa postavili za správnu vec. Neboli sme na to sami," uviedol. Je podľa neho ale jasné, že časom opadne akákoľvek eufória. "Máme taký pocit, že niektorí ľudia už chcú, aby sa na to zabudlo," myslí si Kuciakov otec. Zlatica Kušnírová, ktorá je nespokojná s reakciou slovenských politikov, zase zdôraznila, že je dôležité, aby sa našiel aj objednávateľ vraždy.

Z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sú obvinení štyria ľudia. Podľa polície ide o vykonávateľa nájomnej vraždy Tomáša Szabóa, druhotnú objednávateľku zločinu Alenu Zsuzsovú, vodiča, ktorý Szabóa viezol, Miroslava Marčeka a sprostredkovateľa Zoltána Andruskóa. Vraždu novinára serveru Aktuality.sk si podľa nepotvrdených informácií médií objednal podnikateľ Marian Kočner, o ktorom Kuciak písal.