Talianská televízia zverejnila zábery zo sledovania Jána Kuciaka (FOTO)

Talianská televízia zverejnila zábery zo sledovania Jána Kuciaka (FOTO) Foto: RAI

Talianska televízia RAI zverejnila reportáž o Jánovi Kuciakovi, v ktorej priniesla zábery zo sledovania Jána Kuciaka.

Reportáž (pod článkom) pripravila talianska novinárka Maria Grazia Mazzola, ktorá sa špecializuje na mafiu.

"Toto sú výsledky môjho vyšetrovania vraždy slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka. Exkluzívny dokument je dôkazom špionáže a prenasledovania novinára pred jeho vraždou a tým aj jeho priateľky Martiny Kušnírovej,“ napísala redaktorka, ktorá bola točiť reportáž aj na Slovensku.
Na jej reportáž upozornil dnes Denník N.

V reportáži zverejnila televízia viacero záberov zo sledovania novinára počas bežnej cesty z práce domov – na ulici, na stanici a podobne.

Foto: RAI

 

„Kuciaka pred vraždou sledoval bývalý novinár a bývalý šéf kontrarozviedky Peter Tóth. Po zadržaní objednávateľky vraždy Aleny Zsuzsovej sa prihlásil na polícii a začal s ňou spolupracovať ako utajený svedok. Odovzdať jej mal aj tieto fotografie,“ píše Denník N, podľa ktorého okrem Kuciaka sledoval na pokyn Kočnera aj ďalších novinárov.

Peter Tóth podľa novinárky Moniky Tódovej vo svojej výpovedi tvrdil, že Kočner chcel sledovať novinárov preto, aby preukázal, že kým spochybňujú morálku iných, sami "nežijú morálnym spôsobom života, nechajú sa korumpovať, užívajú drogy, v nadmernom množstve požívajú alkohol alebo podvádzajú svojich životných partnerov".

Zo záberov je jasné, že sledovaný bol denný režim Kuciaka.

Talianská novinárka v reportáži oslovila aj rodičov zavraždeného páru, šéfredaktora Aktualít. Informuje o Kočnerovi aj o prípadoch, o ktorých Kuciak písal, spomína kauzu pozemkov, ktorá je prepojená aj s talianskou ´Ndranghetou.