Andrej Danko útočil na Denník N: Rozbíja ľudské vzťahy a vymýšľa si kauzy (VIDEO)

Andrej Danko útočil na Denník N: Rozbíja ľudské vzťahy a vymýšľa si kauzy (VIDEO) Foto: FB A. Danko

Predseda parlamentu Andrej Danko dnes opäť útočil na Denník N a majiteľov spoločnosti Eset.

 

Parlament dnes začal rokovať o odvolaní Danka. Opozícia žiada jeho odchod najmä preto, že sa snažil svoju opísanú rigoróznu prácu utajiť. Návrh na odvolanie predniesla v parlamente Lucia Ďuriš Nicholsonová, ktorá ho nazvala podvodníkom prichyteným pri čine, klamárom a plagiátorom.

Danko vo svojom vystúpení kritizoval opozíciu ale hlavne Denník N, ktorý na rigoróznu prácu Danka upozornil, a nepriamo zaútočil aj na majiteľov spoločnosti Eset, ktorí stáli pri zrode denníka. Začal slovami: „Ťažko sa reaguje na ženu. Ale ja zareagujem.“

"Čo je Denník N? Je to médium, ktoré financuje oligarcha, ktorý už ovládol Bratislavu, Nitru, pána Poliačika, Beblavého... Denník N vyrástlo z peňazí oligarchov, ktorí si chcú dosadiť politikov a ktoré dnes financujú politické strany ako sú Spolu... Tento typ denníka rozbíja ľudské vzťahy, vymýšľa si kauzy a raz zničí Slobodu a solidaritu," povedal Danko v prejave, v ktorom obhajoval svoju rigoróznu prácu.
„Poviem vám pán predseda, čo je Denník N. Sú to slobodné noviny, ktoré financujú čitatelia. My sme kvôli oligarchovi odišli zo Sme a riskovali všetko. To by ste Vy kvôli hodnotám nikdy nedokázali,“ reagovala na Dankove slova na facebooku redaktorka Denníka N Monika Tódová.

V posledných dňoch je to zo strany Andreja Danka opakovaný útok na Denník N a majiteľov spoločnosti Eset. „Ste financovaní ľuďmi, ktorí chcú byť na mojom mieste,“ povedal redaktorom Denníka N Danko pred niekoľkými dňami.

"Denník N* financujú naši čitatelia. Až 75 percent našich príjmov pochádza z predplatného, či už digitálneho alebo printového. Redakcia je úplne nezávislá a nikto zvonku nemá vplyv na obsah,ktorý uverejňujeme,“ povedal pre Omediach.com šéfredaktor Nka Matúš Kostolný. „Denník N usvedčil Andreja Danka z podvodu pri písaní jeho rigoróznej práce. Preto útočí na noviny, ktoré ho odhalili. Má však smolu. Budeme v tom pokračovať, lebo nezávislí a odvážni novinári sú špeciálne po vražde Jána Kuciaka nádejou, že Slovensko nebude krajinou, kde vládnu podvodníci a klamári,“ dodal.

Spoločnosť Eset sa ohradzuje proti opakovanému zaťahovaniu do politického boja a zneužívaniu svojho mena v dezinformáciách a konšpiráciách v slovenskej politike. O to viac, ak takéto vyjadrenia pochádzajú od niektorých z najvyšších ústavných činiteľov, reagovala spoločnosť vo svojom stanovisku.

Spoločnosť zdôrazňuje, že počas celej svojej histórie sa správa transparentne a nezapája sa do politického boja. „Hoci iba malá časť jej tržieb pochádza zo Slovenska, patrí medzi najväčších platiteľov daní a nikdy nepoberala dotácie alebo iné formy štátnej pomoci. Účtovníctvo spoločnosti je auditované, takže akékoľvek pochybnosti, či obvinenia o financovaní politických aktivít a projektov sa dajú poľahky a rýchlo rozptýliť,“ povedala hovorkyňa spoločnosti Zuzana Hošalová. Dodala, že v ojedinelých prípadoch podporili aj kandidátov do verejných funkcií. „Vo všetkých takýchto prípadoch išlo o otvorenú a transparentnú podporu a rovnako to platí aj pre ich spoločnú investíciu do Denníka N.  Zmluva o investícii do Denníka N zároveň nedovoľuje ani jednému z investorov zasahovať do obsahu denníka,“ dodala Hošalová.

*Manžel autorky článku pracuje v Denníku N.