Bödör, ktorého chcela NAKA zadržať v prípade Kuciakovej vraždy, sa údajne tiež podieľal na sledovaní novinárov

Bödör, ktorého chcela NAKA zadržať v prípade Kuciakovej vraždy, sa údajne tiež podieľal na sledovaní novinárov Ilustr.foto: FB Polícia

Národná kriminálna agentúra (NAKA) podozrieva v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej nitrianskeho podnikateľa a syna majiteľa SBS Bonul Norberta Bödöra.

 

Informáciu priniesol Denník N.

Pred niekoľkými dňami vydal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry príkaz na zatknutie Bödöra kvôli jeho výsluchu. Bödör sa to dozvedel a sám prišiel na políciu s vyhlásením, že je pripravený spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní, potvrdil to Bödör pre Nko. „Policajtov aj prokurátora prekvapilo, ako je možné, že o svojom zadržaní vedel. S Bödörom sa dohodli, že ho vypočujú, k jeho zadržaniu tak už neprišlo,“ píše Denník N.

Podozrenia voči Bödörovi súvisia podľa Denníka N s tým, že aj on sa údajne nejakým spôsobom podieľal na sledovaní viacerých slovenských novinárov. Sledovanie novinárov si asi rok pred vraždou podľa Denníka N objednal Marian Kočner u bývalého šéfa kontrarozviedky SIS a bývalého novinára Petra Tótha. Kočner je podozrivý z objednávky vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice. 

Odporúčame aj: Peter Tóth mal donedávna vlastný stĺpček v novinách, ktoré chodia do 1,3 milióna domácností

Norbert Bödör je synom vplyvného nitrianskeho oligarchu Miroslava Bödöra. Ten je v príbuzenskom vzťahu s bývalým policajným prezidentom Tiborom Gašparom. Zároveň je Bödör starší majiteľom SBS Bonul, ktorá získala najmä za vlád Roberta Fica strategické zakazky.

Odporúčame aj:  Peter Tóth pre Kočnera sledoval novinárov aj Jána Kuciaka, ktorého potom zavraždili

Zavraždený novinár Ján Kuciak pre web Aktuality.sk viackrát kriticky písal o štátnych zákazkách, ktoré podozrivo získala SBS Bonul.

Podľa zistení Jána Kuciaka predložila Bödörova firma Pivnica Radošina v minulosti tri žiadosti o projektovú podporu od PPA. A trikrát aj uspela. Celkovo jej agentúra pridelila 2,65 milióna eur.

V rozhovore pre Denník N Norbert Bödör povedal, že o vražde nič nevie, ani o sledovaní novinárov. „Uvedomujete si, ako mňa toto poškodzuje? V dobrom. Teraz sa budú hľadať ľudia, ktorí sa budú vyviňovať, je to nenormálny stav,“ hovorí Bödör.
Na otázky o svojom vzťahu s hlavným podozrivým Kočnerom nechcel odpovedať a ukončil telefonát. Kočnerovo auto parkovalo niekoľko týždňov po vražde pred Bödörovým hotelom Zlatý kľúčik v Nitre.

Web Aktuality.sk pripomína, že klan Bödöra mal blízko k najvplyvnejším mužom v slovenskej politike aj biznise. „Bývalý premiér Robert Fico sa v roku 2014 osobne prihovoril zamestnancom Bonulu na večierku tejto súkromnej firmy v nitrianskom PKO.  Bezpečnostná služba Bonul dostala za prvej Ficovej vlády niekoľko zákaziek na ministerstve hospodárstva, ktoré vtedy riadil Ľubomír Jahnátek (Smer). Neskôr dostala zelenú v mnohých zložkách štátnej správy a mnohomiliónové zákazky prišli zo Sociálnej poisťovne, Všeobecnej zdravotnej poisťovne či Slovenskej pošty. Tam napríklad v roku 2012 uspela v tendri pred hodnotiacou komisiou, v ktorej sedel muž, ktorý len rok predtým pracoval priamo v Bonule,“ píšu Aktuality.sk.