Vo svete bolo zabitých až 94 novinárov, je medzi nimi aj slovenský novinár

Vo svete bolo zabitých až 94 novinárov, je medzi nimi aj slovenský novinár Archív Aktuality.sk

Pri výkone povolania prišlo vo svete tento rok o život 94 novinárov, o 12 viac ako vlani.

 

Uviedla to vo svojej výročnej správe Medzinárodná federácia novinárov (IFJ). Zvrátil sa tak klesajúci trend z predchádzajúcich troch rokov.

Z celkového počtu usmrtených bolo šesť žien. Po objednanej vražde a pri bombovom útoku alebo streľbe prišlo o život celkovo 84 novinárov, kameramanov a technikov. Ďalšími zabitými sú zamestnanci médií, ktorí pracovali ako vodiči, ochranka a ďalší pomocný personál.

Najviac novinárov zomrelo v Afganistane, celkovo 16. Nasledovali Mexiko, Jemen, Sýria a India. Najväčšie nebezpečenstvo predstavujú krajiny s ozbrojenými konfliktami alebo radikálnymi extrémistami. V Európe boli zabití štyria novinári, medzi nimi je aj vo februári zavraždený Ján Kuciak. Ďalší traja boli zavraždení vo Francúzsku, Bulharsku a Turecku.

IFJ upozornila obzvlášť na vraždu saudského novinára Džamala Chášukdžího, ktorá podľa nej odráža súčasnú bezpečnostnú krízu pre novinárov. Kritik saudskoarabskej vlády, ktorý pracoval pre Washington Post, bol zabitý v októbri na konzuláte Saudskej Arábie v Istanbule zvláštnym tímom agentov. Prezident IFJ Philippe Leruth v tejto súvislosti vyzval znovu členské štáty OSN, aby prijali Dohovor o bezpečnosti a ochrane novinárov, ktorú IFJ predstavila v OSN vlani v októbri.