Kiska: Vďaka práci vyšetrovateľov a novinárov sa odkrýva rozsah rozkladu právneho štátu

Kiska: Vďaka práci vyšetrovateľov a novinárov sa odkrýva rozsah rozkladu právneho štátu Reprofoto RTVS

Prezident SR Andrej Kiska v sobotu zverejnil vyhlásenie, v ktorom sa zastal vyšetrovateľov, ktorí vyšetrujú vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírvej a novinárov, ktorí o prípade a kauzách informujú.

 

Nepriamo kritizuje kontakty podpredsedu Smeru Martina Glváča a ďalších s Alenou Zsuzsovou, ktorá je obvinená z objednávky vraždy novinára a figuruje aj v prípadoch ďalších vrážd.
„Kontakty predstaviteľov štátu s mafiou. Podozrenia, že bývalý policajný šéf prikázal preverovať zavraždeného Jána Kuciaka. Tieto najnovšie informácie ukazujú, akú hlbokú ranu dala vládna moc spravodlivosti na Slovensku,“ píše vo vyhlásení Kiska.

Jána Kuciaka niekoľko týždňov pred jeho vraždou lustrovali veľmi vysoko postavení policajti, informoval o tom týždenník Plus 7 dní.

Podľa informácií Denníka N lustráciu Kuciaka robil na jeseň 2017 riaditeľ spravodajskej jednotky finančnej polície na policajnom prezídiu Pavol Vorobjov. Vypovedal, že tak konal na pokyn Tibora Gašpara, ktorý bol v tom čase policajným prezidentom.

„Žiaľ, rozsah rozkladu právneho štátu, ktorý sa nám vďaka práci poctivých vyšetrovateľov a novinárov odkrýva pred očami, je príliš veľký, aby ho bolo možné pripísať zlyhaniu jednotlivcov.“ Kauza za kauzou podľa Kisku ukazuje, že štát ignoroval, či priamo kryl organizovaný zločin a ústavní činitelia udržiavali kontakty, ktoré ich navždy diskvalifikujú z verejného života.

„V situácii, keď predstavitelia štátu klamú, je ich usvedčovanie z klamstiev verejným záujmom. Preto nestačí pokrytecky sa rozčuľovať nad únikmi informácií z vyšetrovacích spisov a pripisovať ich spravodajským hrám,“ píše prezident, ktorý v minuloročnej správe o stave republiky vyzval vedenie rezortu vnútra, aby urobilo a vo vhodnej forme zverejnilo hodnotenie dovtedajšieho priebehu vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a vysvetlilo chyby.

Odporúčame aj: Kvôli kontaktom s obvinenou z vraždy novinára prokurátor prišiel o funkciu

Kiska vyzdvihol, že po zmene policajného prezidenta sa vyšetrovanie významne pohlo dopredu. „Prácu poctivých vyšetrovateľov a prokurátorov však naďalej kazí množstvo nezodpovedaných otázok z minulosti aj nových podozrení.“

Ľudia si podla neho zaslúžia jasné odpovede a dôveryhodné vysvetlenia od politikov, prokuratúry, vedenia rezortu vnútra aj policajnej inšpekcie. Aj preto sa chce porozprávať s ministerkou vnútra a predstaviteľmi ďalších inštitúcií, ktoré sa majú starať o bezpečnosť.