Denník Penty píše, že Zsuzsová označila za objednávateľa vraždy Haščáka

Denník Penty píše, že Zsuzsová označila za objednávateľa vraždy Haščáka Reprofoto Markíza

Alena Zsuzsová, ktorá je obvinená z objednávky vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušírovej, mala označiť za objednávateľa vraždy Jaroslava Haščáka, šéfa finančnej spoločnosti Penta. Neobvyklú informáciu priniesol dnes podvečer na webe denník Plus Jeden deň, ktorý vlastní vydavateľstvo Penty News and Media Holding. AKTUALIZÁCIA.

 

„Alena Zsuzsová mala vo svojej výpovedi označiť za údajného objednávateľa vraždy známeho finančníka… Potvrdili to zdroje blízke vyšetrovaniu opierajúce sa o výpoveď Aleny Zsuzsovej,“ píše Plus Jeden deň v článku, ktorý vyzerá, že je písaný na rýchlo. Je podpísaný skratkou reg, ktorou denník podpisuje hlavne články z regiónov.

Aktualizácia: Narýchlo napísaný čánok na Plus Jeden deň vyšiel len krátko potom, ako redaktorka Denníka N Monika Tódová oslovila Pentu v súvislosti s pripravovaným článkom Penta má pre vyšetrovanie vraždy Kuciaka veľké problémy, ale podozrivá z nej zatiaľ nie je.

Nie je to prvýkrát, čo denník Plus Jeden deň poslúžil svojmu majiteľovi - spoločnosti Pente.  Viac: O majiteľovi len to najlepšie - takto vyzerá žurnalistika v Plus jeden deň a Denník Plus Jeden deň bojuje za slaninu Penty

Z vraždy novinára a jeho snúbenice polícia obvinila štyroch ľudí. Podľa obvinenia objednávateľka mala byť Zsuzsová, Tomášom Szabó mal vraždu vykonať a sprostredkovateľom mal byť Zoltán Andruskó. Ten mal označiť za objednávateľa vraždy Mariána Kočnera, s ktorým bola Zsuzsová roky v blízkom kontakte.

„Zsuzsová mala podľa zdroja vypovedať, že Haščák zneužil médiá, ktoré vlastní skupina Penta - vrátane denníka Plus JEDEN DEŇ - na to, aby po zatknutí údajných páchateľov vytvorili v spoločnosti dojem, že vraždu si objednal cez Zsuzsovú podnikateľ Marian Kočner… Haščák sa vraj mal týmto spôsobom snažiť odviesť pozornosť od svojej osoby,“ píše Plus Jeden deň.

Denník zároveň túto verziu sám spochybňuje. „Na tomto tvrdení zaráža to, že o obvinených z vraždy a o možnej spoluúčasti Kočnera, písali a dodnes píšu všetky slovenské médiá,“ dodáva denník.

"Nevidíme dôvod sa k týmto zjavne nezmyselným tvrdeniam vyjadrovať,“ reagoval pre Omediach.com hovorca Penty Gabriel Tóth.

Plus Jeden deň už nepíše o informáciách, ktoré v súvislosti s iným manažérom Penty a vyšetrovaním vraždy priniesol denník SME.

Denník SME napísal, že Martin Danko z Penty (jeden z kľúčových manažérov Penty a zhodou okolností aj člen Dozornej rady vydavateľstva denníka SME, kde má Penta 40%) sa u priateľa Mariana Kočnera (bývalého redaktora SME šéfa kontrarozviedky SIS) Petra Tótha zaujímal o novinárku Martinu Tvardzík Ruttkayovú. Bál sa, či Pente neuškodí. "Peter, že vraj MTR sa vyhráža, že ak jej nedajú pokoj, tak povie, že veci, ktoré robila pre Brucha (tak označil Kočnera), robila vlastne pre nás. Viete ju nejak spacifikovať?," pýtal sa podľa informácií SME od vyšetrovateľov Danko. Danko komunikáciu pre SME potvrdil.
Ruttkayová prátko pred tým z Plus Jeden deň odišla do Glob.sk.

Odporúčame aj: Redaktori Plus 7 dní žiadali prepustenie kolegyne kvôli kontaktom s Kočnerom

„Vyšetrovatelia sa o komunikáciu zaujímali pre podozrenie, že do sledovania novinárov, ktoré Tóth pred vraždou zabezpečoval pre Kočnera, mohla byť zapojená aj Penta,“ píše SME. Tóth podľa SME na výsluchu odmietol, že bola do sledovania novinárov zapojená Penta.

Podľa Danka medzi novinármi sa už vtedy hovorilo, že Ruttkayová na sledovaní novinárov spolupracovala s Tóthom. "Podľa zdroja, ktorý mi tú informáciu dal, sa mala Ruttkayová údajne vyjadriť, že ak toto zo strany NMH neprestane, tak ona povie, že to, čo robila pre Kočnera, mala robiť pre Pentu," vysvetlil Danko.

„S ohľadom na svoje zdravie a zdravie svojho dieťaťa sa ku klamstvám nebudem viac vyjadrovať,“ reagovala na článok SME pre Omediach.com Ruttkayová (dnes už ako Lebiš Ruttkayová).