Křetinský s Tkáčom kúpili za 52 miliónov známe časopisy vo Francúzsku

Křetinský s Tkáčom kúpili za 52 miliónov známe časopisy vo Francúzsku

Spoločnosť Czech Media Invest (CMI), ktorú spoluvlastnia hlavne český miliardár Daniel Křetínský a Patrik Tkáč z J&T, dokončila nákup francúzskych časopisov mediálnej skupiny Lagardère za 52 miliónov eur. Súčasťou kúpy je licencia na značku módneho magazínu Elle pre Francúzsko.

 

Skupina Lagardère ďalej ostáva vlastníkom medzinárodnej značky Elle. Oznámil to dnes v tlačovej správe člen predstavenstva CMI Daniel Častvaj.

CMI kúpila väčšinu titulov, ktoré doteraz vo Francúzsku Lagardère vydával. Okrem Elle a jeho webovej verzie sú to časopisy Version Femina, Art & Décoration, Télé 7 Jours, France Dimanche, Ici Paris alebo Public. "Ide o významnú akvizíciu v rámci našej stratégie vstupu na francúzsky mediálny trh," povedal dnes generálny riaditeľ CMI Křetínský. Kúpené médiá chce podľa neho CMI ďalej rozvíjať, predovšetkým v digitálnej oblasti.

Odporúčame aj: Miliardár Křetínský: Médiá kupujem z občianskej povinnosti

Vlani predstavovali výnosy kúpených médií podľa CMI 239 miliónov eur a zisk pred zdanením a úrokmi bol zhruba desať miliónov eur.

CMI už vlani kúpila francúzsky týždenník Marianne a 49-percentný podiel v holdingu Le Nouveau Monde od francúzskeho bankára Matthieu Pigasse, spolumajiteľa francúzskeho denníka Le Monde. CMI v minulom roku tiež od Lagardère kúpila rozhlasové stanice na Slovensku, v Česku, Poľsku a v Rumunsku. Boli medzi nimi napríklad tuzemské stanice Frekvence 1 a Evropa 2.

V spoločnosti CMI má Křetínský 50 percentný podiel. Ďalšími spolumajiteľmi sú Patrik Tkáč s 40 percentami a Roman Korbačka s desiatimi percentami.

Zdroj: CMC

CMI prostredníctvom svojich dcérskych spoločnosti Czech News Center (CNC) a CN Invest pôsobí aj na trhu českých printových médií. Vydáva štyri denníky, medzi nimi Blesk, Šport a Aha!, desiatky časopisov, napríklad týždenník Reflex alebo Svet motorov, a tiež webové tituly.