Minulý rok opäť klesol predaj slovenských novín

Minulý rok opäť klesol predaj slovenských novín Foto: Omediach.com

Vydavatelia vlani zaznamenali nižší predaj tlačeného vydania novín. Predaný náklad klesol oproti predchádzajúcemu roku každému z piatich sledovaných celoštátnych denníkov.

 

Vyplýva to z údajov Kancelárie pre overovanie nákladov tlače ABC SR a vydavateľstiev a z prepočtov ČTK. Záujem Slovákov o kúpu papierového vydania novín klesá už dlhšiu dobu.

Jednotkou na trhu s výrazným náskokom zostal bulvárny denník Nový Čas. Jeho priemerný predaný náklad v minulom roku ale medziročne klesol o 6,6 percenta na zhruba 76.700 výtlačkov.

Na druhom mieste v rebríčku predaja papierového vydania novín skončil denník Plus jeden deň vydavateľa News and Media Holding zo skupiny Penta, ktorému predaj v priemerov klesol o 3,9 percenta na takmer 39.300 výtlačkov. Tretiu priečku si udržal denník Pravda s poklesom priemerného predaného nákladu o šestinu na zhruba 32.500 výtlačkov.

Nižší záujem verejnosti o papierové vydanie novín sa nevyhol ani denníku Sme a Hospodárskych novín, ktoré patrí do českej skupiny Agrofert.

Na Slovensku vychádza tiež celoštátny denník Šport, ktorý sa zameriava na športovú oblasť, a tiež Denník N, ktorý stavil skôr na elektronické predplatné.

Digitálnu verziu ponúkajú okrem Denníka N aj vydavatelia iných novín. Napríklad denník Sme vlani v decembri podľa ABC SR predal v priemere viac ako 11.100 kusov elektronickej verzie vydania novín, Hospodárske noviny cez 700 kusov.

Podľa posledného prieskumu spoločnosti Median SK bol najčítanejším denníkom v druhom polroku Nový Čas. Za ním skončili denníky Pravda, Plus jeden deň a Sme.