Redaktorky časopisu, ktorý upozornil na zneužívanie mníšok kňazmi, podali hromadnú výpoveď

Redaktorky časopisu, ktorý upozornil na zneužívanie mníšok kňazmi, podali hromadnú výpoveď Foto z filmu The Nun

Členky redakcie vatikánskeho časopisu pre ženy, ktorý vychádza ako mesačník novín L'Osservatore Romano, podali hromadnú výpoveď. Zdôvodnili ju tým, že sa vedenie novín snaží ich zdiskreditovať a "dostať pod kontrolu mužov".

 

Tieto snahy sa podľa redaktoriek zintenzívnili po tom, čo tento rok napísali o sexuálnom zneužívaní mníšok kňazmi. Uviedla to dnes agentúra AP.

Vo februárovom vydaní kritizovala vedenie cirkvi za to, že neprijalo zodpovednosť za zneužívanie mníšok kňazmi. V článku redaktorka Lucetta Scaraffiaová tiež napísala, že niektoré rádové sestry museli odísť z cirkvi, alebo boli donútené ísť na potrat, keď zo znásilnenia otehotneli. Na článok reagoval aj pápež František, ktorý začiatkom februára cestou zo Spojených arabských emirátov podľa BBC prvýkrát verejne priznal prípady sexuálneho zneužívania rádových sestier cirkevnými činiteľmi.

Šéf denníku L'Osservatore Romano Andrea Monda obvinenia redaktoriek z diskreditácie a ovládnutia odmietol.

"Hádžeme uterák do ringu, pretože sa cítime obklopené atmosférou nedôvery ... vracajú sa praktiky vyberanie žien, ktoré budú poslušné," napísala v úvodníku pre aprílové vydanie časopisu Women Church World jeho zakladateľka, talianska novinárka a historička Lucetta Scaraffiaová. To isté uviedla aj v otvorenom liste pápežovi Františkovi. Nové číslo časopisu by malo vyjsť 1. apríla, ale agentúra AP už dostala text k dispozícii.

Sedemdesiatročná Scaraffiaová agentúre AP povedala, že Monda už chcel prevziať vedenie jej časopisu, čo ale neurobil, keď mu redaktorky pohrozili hromadnou výpoveďou. Women Church World vychádza od roku 2012.

Scaraffiaová sa zviditeľnila ako feministka bojujúca za práva žien v cirkvi, volá okrem iného po ich zastúpení v cirkevných orgánoch a organizáciách, napríklad aj v Rade kardinálov. Tú zriadil v roku 2013 pápež František ako svoj poradný zbor k reforme vedenia katolíckej cirkvi a tvoria ju len muži.

"Mnoho rádových sestier, ktoré pracujú na rôznych pozíciách vo Vatikáne, sa musia správať submisívny a znášať aj to, že ich intelektuálne výkony sú prisudzované ich nadriadeným, skrátka tieto ženy miznú ako individuálne osobnosti," napísala Scaraffiaová v tohtoročnom januárovom čísle.