Časopis Vatikánu: Za poklesom počtu mníšok je aj zneužívanie

Časopis Vatikánu: Za poklesom počtu mníšok je aj zneužívanie Ilustr. foto z filmu The InnocentS

Vatikánsky dámsky časopis pripísal dramatický pokles počtu rádových sestier na svete veľmi náročným pracovným podmienkam, sexuálnemu zneužívaniu a zneužívaniu moci zo strany ich nadriadených a duchovných.

Informovala o tom dnes agentúra AP.

Časopis Ženy, cirkev a svet venoval svoje februárové vydanie téme syndrómu vyhorenia a traumám zo zneužívania, s ktorými sa podľa neho stretávajú mníšky. Poznamenal, že cirkev si je tejto problematiky vedomá a musí urobiť zmeny, ak chce nalákať nové mníšky.

Článok, ktorý vyšiel vo štvrtok, pripomenul, že pápež František nechal v Ríme postaviť domov pre mníšky, ktoré boli vylúčené zo svojich rádov a ocitli sa na ulici, kde boli niekedy aj nútené živiť sa prostitúciou.

Odporúčame aj: Redaktorky časopisu, ktorý upozornil na zneužívanie mníšok kňazmi, podali hromadnú výpoveď

"Boli tam niektoré veľmi ťažké prípady, keď nadriadení zadržiavali doklady sestier, ktoré chceli konvent opustiť, či ktoré z neho boli vyhodené," povedal časopisu kardinál Joao Braz di Aviz. "Boli tam tiež prípady prostitúcie za účelom obživy," povedal. "To sú bývalé mníšky!" zdôraznil. "Pracujeme s ľuďmi, ktorí sú zranení a pri ktorých si musíme znovu vybudovať dôveru. Musíme zmeniť tento odmietavý prístup, to pokušenie ignorovať týchto ľudí a povedať, vy už nie ste náš problém," povedal.

Katolícka cirkev sa potýka s pokračujúcim výrazným poklesom počtu mníšok po celom svete. Vatikánska štatistika z roku 2016 ukázala, že mníšok bolo vtedy o 10.885 menej ako rok predtým (spolu 659.445 na celom svete). O desať rokov skôr pritom bolo vo svete 753.400 mníšok, čo znamená, že za desať rokov ich katolícka cirkev stratila skoro 100.000. Najväčší pokles bol zaznamenaný v Európe, v Latinskej Amerike zostáva počet mníšok stabilný a v Ázii a Afrike ich počty stúpajú.