Šéfredaktor Denníka N: Žiadosť o odpoveď Pente nezverejníme

Šéfredaktor Denníka N: Žiadosť o odpoveď Pente nezverejníme Foto: Denník N

Finančná skupina Penta požiadala Denník N o právo na odpoveď v reakcii na článok, v ktorom Denník N písal o tom, ako Dobroslav Trnka púšťal nahrávku z Gorily aj Robertovi Ficovi.

 

Denník N dnes napísal krátky článok, v ktorom oznámil, že Penta žiada zverejniť jej odpoveď. V článku zverejnil odfotenú časť písomnej žiadosti. V nej Penta cituje tieto vety z článku, ktoré sú podľa nej nepravdivé:

- Ukázalo sa, že Haščák v byte hovorí o rozdeľovaní úplatkov pre stranícke špičky za rôzne privatizácie.
- Fico napríklad Haščákovi povedal, že sa môže s dôverou obrátiť na Pavla Pašku (kompletný prepis z ich stretnutia pod článkom).
- Z odpočúvania sa tak oficiálne zachoval len takzvaný analytický prepis, ktorý koncom roka 2011 niekto zavesil na internet.

Podľa vyjadrenia Penty „dané skutkové tvrdenia sú nepravdivé, respektíve pravdu skresľujúce, navyše autenticita spisu zverejneného na internete označovaného ako Gorila nebola preukázaná a pôvodný spis SIS bol skartovaný a nebol sprístupnený verejnosti, z toho dôvodu sa na jeho skreslený obsah nemožno odvolať a aj preto sú tieto skustkové tvrdenia nepravdivé, resp. pravdu skresľujúce a závažným negatívnym spôsobom sa dotýkajú dobrej povesti skupiny Penta.“

Podľa tlačového zákona vydavateľ je povinný odpoveď uverejniť, ak predmetný článok obsahuje nepravdivé alebo pravdu skresľujúce skutkové tvrdenie a to zákonom určenou formou: „v rovnakej periodickej tlači, na rovnocennom mieste a rovnakým písmom, akým bolo uverejnené skutkové tvrdenie a s označením „odpoveď“, ku ktorému bude pripojené meno a priezvisko alebo názov žiadateľa o uverejnenie odpovede.“

Odporúčame aj: Ako funguje horúca linka medzi Pentou a šéfredaktorkou

Denník N o žiadosti o odpoveď len informuje. Denník nezverejnil žiadosť formou, ako to ukladá zákon.  „Žiadosti Penty nevyhovieme, lebo podľa Tlačového zákona §8 odsek 1 vzniká nárok na zverejnenie odpovede len v prípade, ak zverejnené skutkové tvrdenie obsahuje nepravdivé alebo pravdu skresľujúce tvrdenie. Citácie zo spisu Gorila sú presné,“ reagoval pre Omediach.com šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný. „Viaceré rozhodnutia súdov potvrdili existenciu spisu Gorila, rovnako o tom hovoril aj bývalý šéf vyšetrovacieho tímu a dnes k tomu ešte aj vieme, že existuje zvukový záznam z bytu na Vazovovej,“ dodal.

"Navrhujem Pente, aby podala žalobu, keďže jej odpoveď odmietame zverejniť. Súd je ideálne miesto, na ktorom by sme si mohli vypočuť zaistenú nahrávku z Gorily a porovnať ako veľmi sa zhoduje s analytickým prepisom, ktorého autenticita podľa Penty nebola doteraz preukázaná," reagovala autorka článku Monika Tódová.