Ústavný súd rozhodol, že novinári môžu o spise Gorila písať slobodne

Ústavný súd rozhodol, že novinári môžu o spise Gorila písať slobodne Reprofoto RTVS

Kauza Gorila je závažná celospoločenská téma, ku ktorej médiá musia mať možnosť vyjadrovať sa, skonštatoval to Ústavný súd v rozhodnutí týkajúcom sa žaloby Penty na denník Hospodárske noviny za komentár, ktorý citoval zo spisu Gorila.


Informáciu priniesol Denník N, ktorý má viacero sporov s Pentou.

Penta tvrdí, že doteraz nebola potvrdená autenticita spisu, ktorý podľa toho, ako je zverejnený na internete, opisuje korumpovanie štátnych úradníkov a politikov šéfom Penty Jaroslavom Haščákom.

„Penta žiada súdy, aby médiá trestali za to, keď citujú zo spisu. Ústavný súd teraz vo februári prijal rozhodnutie, podľa ktorého je spis Gorila taká závážna vec, že médiá musia mať právo ho komentovať,“ informuje Denník N.
Ústavný súd rozhodoval o roky starej sťažnosti Hospodárskych novín v spore s Pentou kvôli článku ich bývalého komentátora Daga Daniša, ktoorý v súčasnosti pracuje pre web Aktuality.sk.

V komentári „Ako sa kupujú poslanci", ktorý vyšiel 21. júna 2013, Daniš napísal: „...dnes už vieme, že druhá Dzurindova vláda prežila kritický rok 2005 vďaka Pente. Nie vďaka politickým obchodom Dzurindu. Podľa spisu Gorila mal šéf Penty Haščák zabezpečiť pre koalíciu (a poslanecký klub ANO) dvoch poslancov Mečiarovho HZDS – Džupu a Kolesára. Džupa mal dostať „štyri milióny korún a bude poslúchať". Ďalší dezertér mal dostať šesť miliónov. Penta sa vtedy naplno vložila do prelomenia parlamentnej krízy, pretože potrebovala pretlačiť Zajacove zdravotnícke zákony..."

"Dag Daniš tieto, ale aj iné tvrdenia uvádzal v komentári ako faktografické skutočnosti bez toho, že by čitateľa upozornil, že sa jedná o podozrenia, či domnienky, ktoré neboli nijakým dôveryhodným spôsobom potvrdené," argumentovala pri žalobe Penta.

Sudkyňa Okresného súdu Bratislava II dala vo februári 2014 Pente za pravdu a prikázala sa Hospodárskym novinám ospravedlniť. Rozsudok potvrdil aj krajský súd o dva roky neskôr. Najvyšší súd dovolanie novím zamietol. „Až senát v zložení Lajos Mészáros, Jana Laššáková a Sergej Kohut na Ústavnom súde dal novinám za pravdu,“ píše Denník N.

Sudcovia poukázali na to, že médiá majú právo o Gorile informovať. Skritizovali tiež predchádzajúcich sudcov, ako vo veci rozhodli a ako o nej rozmýšľali. „Sú to „predovšetkým médiá“, ktoré podľa Ústavného súdu plnia v demokratickej spoločnosti dôležitú úlohu informovať.  Ak novinári konajú v dobrej viere, ich konanie chráni aj základný dohovor o ľudských právach,“ informuje Denník N.